Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I oni u problemu

"Bolni podatak vidi se iz svemira": Objavljeni prvi rezultati popisa stanovništva u Srbiji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Srbija se, baš kao i Hrvatska, bori s padom broja stanovnika, pokazali su prvi podaci popisa.

U Srbiji su objavljeni prvi rezultati popisa stanovništva održanog ove godine. 

Prema Republičkom zavodu za statistiku danas u Srbiji živi 6.690.887 ljudi. To je gotovo pola milijuna ljudi manje nego 2011. godine. Prema tadašnjem popisu u Srbiji je živjelo 7.186.862 ljudi.

Broj stanovnika u odnosu na taj popis povećao se u Beogradu, a najveći pad broja stanovnika zabilježen je na jugu Srbije, piše Nova.rs, koja također donosi analizu kako se "bolni podatak o depopulaciji vidi iz svemira". 

Geografski institut Jovan Cvijić na temelju satelitskih snimki analizirao je osvijetljena područja u Srbiji. 

Portal tako zaključuje da je Srbija podijeljena na osvijetljeni centar i ugašenu periferiju. Najintenzivnija su osvjetljenja visokourbanim područjima, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Tamo gdje intenzitet osvjetljenja slabi, prostori postupno "odumiru" ukazujući na smanjenje broja stanovništva.

Intenzivnije osvjetljenje zabilježeno je i u pojedinim turističkim mjestima, tranzitnim područjima i industrijskim naseljima.

Mjesta gdje se svjetla postupno gase, a naselja odumiru najrasprostranjenija su na periferiji i u ruralnim dijelovima zemlje.

Trajno napušteni ili povremeno korišteni objekti u najvećem broju zabilježeni su u tradicionalno depopulacijskim općinama (Crna Trava, Gadžin Han, Bosilegrad), općinama s visokim udjelom stanovništva na radu u inozemstvu (Žagubica, Majdanpek, Golubac, Varvarin, Žitorađa, Ćićevac i dr.), pograničnim općinama (Ljubovija, Krupanj, Vladimirci, Leposavić, Medveđa), piše Nova.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene