Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

U požaru u Moskvi petero mrtvih, Bjelorusija zbog događaja na granici upozorila Ukrajinu: "Takve situacije mogu dovesti do oružanog sukoba"

Aktualno Galerija Požar skladišta u Moskvi Požar skladišta u Moskvi Foto: "AFP PHOTO / RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY Nuklearna elektrana Zaporižje Nuklearna elektrana Zaporižje Foto: Afp Rat u Ukrajini, ilustracija Rat u Ukrajini, ilustracija Foto: Juan BARRETO / AFP Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Veliki požar izbio je u nedjelju u velikom skladištu u središtu Moskve. Napadnuta je nuklearna elektrana Zaporižja, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za napad.

 

  • Granatirana je nuklearna elektrana Zaporižja
  • Veliki požar izbio u Moskvi

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:13 Najmanje pet osoba poginulo je u nedjelju u požaru u skladištu cvijeća u prometnom dijelu Moskve.

Još se jedna osoba vodi kao nestala, izvijestila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na službe civilne zaštite.

Sedmero radnika je spašeno iz vatrene stihije.

Prvotna istraga pokazala je da je požar izbio poslijepodne zbog kvara na električnom sustavu grijanja skladišta cvijeća. Požar je do večeri ugašen.

22:20 Rusija i Ukrajina su se u nedjelju ponovno optuživale za granatiranje nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi, smještene na jugu Ukrajine i pod okupacijom ruskih snaga. Moskva i Kijev se već mjesecima međusobno optužuju za granatiranje elektrane koja je u blizini crte bojišnice.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi ocijenio je da je "dobrih desetak" zračnih udara za vikend bilo "bez ikakve sumnje namjerno i ciljano", ali za njih nije optužio ni ruske ni ukrajinske snage te je situaciju ocijenio "vrlo ozbiljnom", u razgovoru za francusku mrežu BFMTV.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da "režim u Kijevu ne prestaje s provokacijama kako bi prijetio katastrofom u nuklearnoj elektrani Zaporižja".

Ukrajinske snage su u subotu i u nedjelju na elektranu ispalile dvadesetak "granata velikog kalibra", navodi se u priopćenju ministarstva. One su eksplodirale između 4. i 5. energetskog bloka i ciljale su krov "zgrade za posebnu namjenu" blizu tih blokova, navodi isti izvor.

21:42 Bjeloruska granična straža tvrdi da je kamera na kontrolnoj točki na ukrajinsko-bjeloruskoj granici snimila ukrajinskog vojnika koji je "ilegalno prešao granicu, fotografirao i snimio to područje, a također tražio ili postavljao nešto u snijegu", piše The Kyiv Independent.

Takve situacije na granici "mogu dovesti do oružanog sukoba", priopćila je bjeloruska granična straža.

21:37 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je Rusija od početka rata lansirala preko 4700 projektila na Ukrajinu. Dodao je da je nedavni ruski napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu ostavio 20 milijuna ljudi bez struje.

"Ukrajina stvarno želi mir", rekao je Zelenski.

20:54 Više od 2,7 milijuna dolara izdvojeno je za obnovu oslobođene regije Herson, napisao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u objavi na Facebooku u nedjelju.

"Ovo je početak obnove regije. Prije svega, govorimo o kritičnim potrebama stanovnika regije: pristup svjetlu, vodi, toplini, komunikaciji i lijekovima", stoji u objavi.

20:30 Ukrajinski povjerenik za ljudska prava odbio je u nedjelju optužbe Moskve o "pogubljenju" ruskih ratnih zarobljenika, ističući da se na video snimci incidenta ukrajinski vojnici brane od Rusa koji su se pretvarali da se predaju.

Povjerenik Dmitro Lubinjec je rekao da "dijelovi videozapisa" koji Moskva predstavlja kao dokaz da je Kijev pogubio ruske ratne zarobljenike, zapravo prikazuju ruske vojnike koji su, "pretvarajući se da se predaju" zapravo "počinili ratni zločin pucajući na ukrajinske oružane snage".

Ruski vojnici ubijeni u tom izgredu "ne mogu se dakle smatrati ratnim zarobljenicima", dodao je na Telegramu.

"Oni koji žele iskoristiti zaštitu međunarodnih zakona da bi ubijali, moraju biti kažnjeni", poručio je.

Rusija je u petak optužila Ukrajinu da je smaknula više od deset njezinih vojnika koji su bili položili oružje, ocijenivši to "ratnim zločinom", na temelju video snimaka objavljenih na društvenim mrežama.

Na prvoj snimci koju je, čini se, snimio ukrajinski vojnik u borbenoj zoni, desetak vojnika, navodno ruskih, izlaze jedan po jedan iz skloništa, s podignutim rukama i liježu na zemlju na zapovijed Ukrajinaca koji u njih drže upereno oružje.

Snimka se naglo prekida u trenutku kada posljednja tamna silueta izlazi iz skloništa, kada su se začuli hitci.

Na drugoj snimci načinjenoj pomoću drona, vidi se desetak trupala koja leže u lokvi krvi, od kojih jedno ima rupu od metka u glavi.

AFP nije mogao potvrditi vjerodostojnost snimki iz neovisnog izvora.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da one pokazuju "namjerno i sustavno ubijanje" ruskih ratnih zarobljenika.

18:00 Objavljeni su novi detalji o požaru koji je u nedjelju poslijepodne buknuo u Moskvi. Požar je, naime, lokaliziran iza 18 sati po lokalnom vremenu.

"U 18:20 sati požar je lokaliziran na površini od 2.500 četvornih metara. Na licu mjesta izvršeno je uzorkovanje zraka od strane stručnjaka laboratorija za mjerenje MDK. Najviša dopuštena koncentracija štetnih tvari u zraku nije utvrđena", stoji u priopćenju  službe ruskog Ministarstva za hitne situacije, prenosi RIA Novosti.

Istražitelji i dalje utvrđuju razloge požara.

17:25 Ukrajinski vojnici tvrde da je u gradu Vugledar u Donjecku ranjen tinejdžer i to tijekom ruskog granatiranja, piše Sky News.

17:00 Na internetu se pojavila snimka ruske državne televizije na kojoj ruski zastupnik poziva Ukrajince da svrgnu predsjednika Volodimira Zelenskog.

Snimka je navodno nastala na panelu proruskih ličnosti gdje se raspravljalo o ratu u Ukrajini i strategiji napada, piše Sky News.

Domaćin panela, Roman Babayan, kazao je kako je ruska vojska počela napadati ukrajinsku plinsku infrastrukturu, a političar Boris Černišov dodao da su napadi "odmazda".

"To je izraz naše mržnje, naše svete mržnje", dodao je Černišov.

Govoreći o Ukrajincima kazao je kako će "oni sjediti bez plina, bez svjetla i bez ičeg drugog". "Moraju se smrznuti i istrnuti tamo", dodao je.

Nakon toga, Černišov je pozvao stanovnike Ukrajine da izađu na ulice i "stanu na kraj nacističkom režimu Zelenskog".

Bivši ukrajinski političar Vladimir Olejnik rekao je da "Zelenski ispunjava sve kriterije terorista".

16:53 Gotovo 45.000 kaznenih postupaka pokrenuto je zbog zločina koje su počinili ruski vojnici tijekom invazije na Ukrajinu, priopćila je ukrajinska Nacionalna policija, prenosi The Guardian.

Istražitelji su navodno pokrenuli 44.662 postupka.

16:47 Nakon što je u subotu posjetio Kijev, britanski premijer Rishi Sunak najavio je novi paket mjera potpore ukrajinskim vojnicima vrijedan 50 milijuna funti.

Kao dio pomoći, Ujedinjeno Kraljevstvo šalje desetke tisuća zimskih kompleta za ekstremnu hladnoću kao pomoć vojnicima na prvoj crti, piše Sky News.

16:03 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je u ratu poginulo 84.210 ruskih vojnika.

14:44 Veliki požar izbio je u nedjelju u velikom skladištu u središtu Moskve nedaleko od tri željezničke postaje koje rusku prijestolnicu povezuju s nekoliko većih gradova u zemlji, među kojima je i Sankt Peterburg, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredne situacije.

Na slikama objavljenim u programu ruske televizije vide se oblaci crnog dima koji se uzdižu visoko prema nebu nedaleko od obližnjih stanica Jaroslavski, Lenjingradski i Kazanski.

Vlakovi koji kreću s tih željezničkih postaja povezuju glavni ruski grad sa Sankt Peterburgom, Kazanom (700 km istočno od Moskve) i Vladivostokom na Dalekom istoku.

Požar je izbio nedugo nakon podneva po mjesnom vremenu u skladištu od opeke na dva kata, stoji u priopćenju ministarstva za izvanredne situacije.

Ubrzo je vatra zahvatila oko 2500 četvornih metara zgrade.

U međuvremenu su na mjesto nesreće poslana tri helikoptera, vatrogasni vlak i 80 spasilaca, prenosi Telegram.

13:04 Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, granatirana je u nedjelju, što je izazvalo osudu UN-ove agencije za nuklearnu energiju koja je upozorila da takvi napadu mogu izazvati nuklearnu katastrofu.

"Igrate se s vatrom", poručili su odgovornima za napad, prenosi Sky News.

Novo granatiranje elektrane na jugu Ukrajine izazvalo je zabrinutost zbog mogućne ozbiljne nesreće samo 500 km od Černobila, poprišta najveće nuklearne katatrofe u povijesti 1986.

Više od desetak eksplozija potreslo je elektranu Zaporižja, nad kojom je Rusija preuzela kontrolu nedugo nakon invazije Ukrajine u veljači, u subotu navečer i nedjelju, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Tim IAEA-e na terenu ustanovio je da je došlo do oštećenja nekih zgrada, sustava i opreme u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi.

Dužnosnici IAEA-a vidjeli su neke od eksplozija sa svojih prozora.

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za napade na elektranu.

9:39 "Rusija je granatirala rezidencijalno područje Nikopolja u oblasti Dnjepropetrovsk tijekom noći, pri čemu je ranjen 59-godišnji muškarac", objavio je guverner oblasti Dnjepropetrovsk Rezničenko na Telegramu.

9:37 Novi Zeland je u nedjelju priopćio da je njihov ministar obrane Peeni Henare posjetio Kijev kako bi dao potporu ukrajinskom otporu ruskoj invaziji.

"Razgovarali smo o nedavnom produženju misije potpore pješačkoj obuci Novog Zelanda u Ujedinjenom Kraljevstvu za ukrajinske trupe do srpnja 2023.", rekao je Henare u izjavi nakon bilateralnih razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim, prenosi The Guardian.

Novi Zeland je prošlog tjedna rekao da će poslati dodatnih 66 pripadnika obrambenog osoblja u Britaniju da pomognu u obuci ukrajinskih vojnika.

9:30 Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je novo obavještajno izvješće o stanju u Ukrajini.

Britanski obavještajci u njemu navode da je nedavno rusko povlačenje iz Hersona obavljeno prilično dobro u usporedbi s ranijim većim povlačenjima u ratu. 

"Tijekom povlačenja gubici vozila vjerojatnije su bili u desecima nego u stotinama. Rusi su također uspjeli uništiti dosta opreme koja je ostala iza njih kako ne bi pala u ruke Ukrajine", pišu Britanci. 

"Ovaj relativni uspjeh vjerojatno se može zahvaliti efikasnijoj i usmjerenoj zapovjednoj liniji pod generalom Sergejem Surovikinom", dodaje se. 

No britanski obavještajci ipak navode i neke probleme. Ističu kako probleme unutar ruskih snaga i dalje stvara loše vodstvo niže i srednje razine, kao i kultura zataškavanja. 

"Posljednjih mjeseci dvije čete podređene Istočnom vojnom okrugu pobjegle su nakon što je njihov zapovjednik ubijen. Drugi su časnici vjerojatno lagali da zataškaju incident", zaključuju britanski obavještajci.

8:34 Ukrajinska opskrba strujom pod kontrolom je unatoč nizu ruskih napada na infrastrukturu za proizvodnju električne energije i nema mjesta panici, priopćilo je ministarstvo energetike.

Istodobno, prvi čovjek najveće privatne energetske tvrtke u zemlji DTEK rekao je da nema razloga da ljudi napuštaju Ukrajinu.

Ruski raketni napadi onesposobili su gotovo polovicu ukrajinskog energetskog sustava, a vlasti u Kijevu u petak su priopćile da je moguće potpuno gašenje električne mreže glavnoga grada.

"Demantiramo panične izjave koje se šire društvenim mrežama i internetom, uvjeravamo vas da je situacija s opskrbom energijom teška, ali pod kontrolom", stoji u priopćenju Ministarstva energetike objavljenom u subotu.

Vlasti diljem zemlje programirale su isključenja struje kako bi pomogle popravcima, rečeno je, uz poziv kućanstvima da smanje potrošnju energije za najmanje 25 posto.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin PUTEM TELEGRAMA Iz Predsjedništva BiH izrazili sućut Vladimiru Putinu: "Poštovana ekscelencijo..."

Ukrajinski nacionalni mrežni operator Ukrenergo priopćio je da, iako će se planirana isključenja električne energije dogoditi u svim regijama u nedjelju, ne predviđa neočekivane ispade električne energije.

"Nastavljamo raditi na vraćanju svjetla Ukrajincima", rekla je tvrtka u izjavi kasno u subotu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Teško je, ponekad treba i duže vremena nego što smo očekivali, ali nalazimo rješenja."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju prošli mjesec da pokušava destabilizirati zemlju prisiljavajući milijune na bijeg na zapad, stvarajući izbjegličku krizu za Europsku uniju.

Izvršni direktor DTEK-a Maksim Timčenko rekao je da oružane snage, energetska industrija i Ukrajinci pojedinačno čine čuda kako bi održali opskrbu.

"Zbog toga danas nema potrebe napuštati Ukrajinu", navodi se u priopćenju tvrtke. Zelenski je u subotu rekao da su problemi s opskrbom najveći u Kijevu i okolici, kao i u šest drugih regija.

"Radimo u cijeloj zemlji na stabilizaciji situacije", rekao je u video obraćanju.

Što se događalo dan ranije, pogledajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene