Institut za proučavanje rata objavio je da se Rusija vjerojatno priprema za novi krug mobilizacije građana za rat u Ukrajini. Kako je objavio Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine, dosad je u ratu poginulo više od 80.000 ruskih vojnika.

Galerija Krater u blizini Lavova Ilustracija Ruski predsjednik Vladimir Putin +0 Rat u Ukrajini

 

  • ISW: Kremlj se priprema za još jedan krug mobilizacije
  • EU pokrenuo misiju obuke ukrajinskih vojnika
  • Britanci objavili nove obavještajne informacije

Tijek događa možete pratiti u nastavku: 

21:19 Njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji državne stranke SPD-a pozvao je Putina da povuče ruske trupe.

"Zaustavite ovaj rat, povucite svoje trupe i raščistite put za mirovne pregovore koje ne može diktirati Rusija u vezi s Ukrajinom", rekao je Scholz.

"Niti jedna zemlja nije susjedovo dvorište. Nitko nema pravo uzimati tuđi teritorij", dodaje.

21:07 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da Ukrajina počinje dobrovoljnu evakuaciju s nedavno oslobođenih teritorija u Hersonskoj i Mikolajivskoj oblasti.

21:04 Glavni stožer ukrajinske vojske javlja da je u okupiranom Luhansku viđen povećan broj ruskih vojnika.

U okupiranim naseljima Krasne i Simeikyne, u Luhanskoj oblasti, ruske trupe zauzimaju "napuštene kuće i nasilno iseljavaju civilno stanovništvo iz njihovih domova", izvijestio je Glavni stožer.

18:29 Zamjenik šefa Ureda predsjednika Kirilo Timošenko izvijestio je da su ruske snage pucale na humanitarnu točku za distribuciju kruha u Bilozerki u Hersonska oblast, ranivši pet osoba.

18:01 Njemačka je već isporučila Ukrajini najmanje 2430 generatora nakon ruskog uništavanja ukrajinske infrastrukture, piše Spiegel.

Prema njemačkom ministarstvu razvoja, ukrajinske općine koriste te uređaje, primjerice, za grijanje stanovništva. Također se koriste za stabilan rad bolnica, društvenih ustanova i vodovoda.

17:43 Ukrajinska vojska u subotu je izvijestila da provjerava vjerodostojnost videosnimki koje, po tvrdnjama Moskve, dokazuju da je Kijev pogubio nekoliko ruskih vojnika koji su se predali.

"Prije pokretanja istrage, mora postojati temelj za to. Upravo utvrđujemo jesu li ovi videozapisi lažni", rekao je AFP-u glasnogovornik ukrajinskog glavnog stožera Bogdan Senik, komentirajući pritom snimke koje, tvrdi Rusija, dokazuju da je Kijev pogubio nekoliko ruskih vojnika koji su se predali.

17:35 Zamjenik ruskog predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev napisao je na Telegramu da je nespremnost Zapada da optuži Rusiju da je lansirala projektil na Poljsku "simptom" umora Zapada od ukrajinske Vlade, posebno od Zelenskog, koji "konstantno eskalira situaciju, kuka i traži više novca i oružja".

Sjedinjene Američke Države, Europska unija i NATO ne žele "konačan raskid" s Rusijom, pa su počeli češće pozivati Zelenskog na mirovne pregovore s Rusijom, rekao je Medvedev.

Međutim, prema riječima Medvedeva, Zelenski ne želi pregovore jer je to opasno za njega, navodeći da će ga, ako prizna teritorije pod ruskom kontrolom, vojska i nacionalisti ubiti.

17:32 Poljska se uz vojne počasti oprostila od jedne od žrtava eksplozije u selu na granici s Ukrajinom.

Pretpostavlja se da je eksploziju izazvao ukrajinski protuzračni projektil koji je skrenuo s putanje. 

16:26 Britanski premijer Rishi Sunak je tijekom svog prvog posjeta Ukrajini potvrdio je da će Ujedinjeno Kraljevstvo ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu.

Sunak se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o najnovijim događanjima u ratu.

Sunak je rekao da je "duboko ponizno" biti u glavnom gradu Ukrajine i obećao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti stajati uz zemlju.

Glavni paket protuzračne obrane vrijedan 50 milijuna funti imat će za cilj "zaštititi ukrajinske civile i kritičnu nacionalnu infrastrukturu od intenzivnih baražnih ruskih napada."

16:21 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je da bi "neriješeno" između dviju zemalja bila "strateška pogreška" za Europu.

Govoreći na događaju povodom obilježavanja važnosti europskih integracija, Kuleba je rekao da će dopuštanje Rusiji da sada "zastane" stvoriti "otkucavajuću bombu zamrznutog sukoba usred Europe spremnu da eksplodira u svakom trenutku".

"Svaki put kad smo mi, Europljani, ostali čvrsti, principijalni, ujedinjeni i jaki, Putin je uvijek ustuknuo", rekao je.

“Naprotiv, svaki znak slabosti je poziv Rusiji na daljnji teror i zločine.

"To je razlog zašto se podrška Ukrajini mora održati i ojačati, a nikakvi koraci unazad u režimu sankcija Rusiji nisu prihvatljivi."

Dodao je da bi svi "kompromisi" koje napravi Ukrajina u konačnici bili kompromisi za sigurnost Europe.

16:15 Rusija je u subotu osudila i ocijenila provokativnom odluku službene Varšave, koja je odbila dopustiti ruskome ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da uđe na njezin teritorij gdje je trebao sudjelovati na sastanku šefova diplomacija OESS-a.

"Odluka Poljske je provokativna i bez presedana", stoji u priopćenju ruske diplomacije.

"Ne samo da je Varšava na ovaj način diskreditirala samu sebe, već je nanijela nepopravljivu štetu autoritetu cijele Organizacije" za europsku sigurnost i suradnju, stoji u priopćenju.

Poljska, koja početkom prosinca organizira ministarski sastanak OESS-a, u petak je objavila da je Sergeju Lavrovu ulazak na poljski teritorij odbijen.

"Očekujemo da Ruska Federacija izabere članove svoga izaslanstva u skladu s važećim propisima", rekao je AFP-u pouzdani izvor iz rotirajućeg poljskog predsjedništva OESS-a.

16:01 Pojačani ruski raketni napadi u Ukrajini djelomično su osmišljeni i zato da bi se iscrpila protuzračna obrana Kijeva i da bi Rusija konačno ostvarila dominaciju nad ukrajinskim zračnim prostorom, rekao je u subotu visoki dužnosnik Pentagona.

Rusija je prošli tjedan raketirala gradove diljem Ukrajine u sklopu jedne od najžešćih serija raketnih napada otkako je Moskva započela invaziju prije gotovo devet mjeseci.

Ukrajinska strana kaže da su ruski udari onesposobili gotovo polovicu ukrajinskoga energetskog sustava, što, s obzirom na dolazak zime ukazuje na potencijalnu humanitarnu katastrofu.

Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona upozorava kako se Moskva istodobno nada da će iscrpiti ukrajinsku protuzračnu obranu koja je dosad sprečavala rusku vojsku u nastojanju da uspostavi dominaciju nad ukrajinskim zračnim prostorom.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, zapadni vojni stručnjaci uvelike su očekivali da će ruska vojska pokušati odmah uništiti ukrajinske zračne snage i protuzračnu obranu jer je to ključan element moderne vojne strategije, koji omogućuje bolju potporu kopnenim snagama.

No ukrajinska je vojska ruskim zrakoplovima zaprijetila raketama zemlja-zrak i ostalim sustavima protuzračne obrane. Ruske snage još uvijek ne vladaju ukrajinskim zračnim prostorom.

Taj rani ruski vojni neuspjeh bio je ključan razlog ruskih problema u Ukrajini. Rusija nastavlja svoju neuspješnu invaziju bez obzira na goleme ljudske gubitke i gubitak vojne opreme.

Kahl je kazao kako "vjeruje da je Ruse najviše iznenadilo to u koliko je mjeri ukrajinska protuzračna obrana bila snažna o samog početka sukoba".

"Velikim dijelom to je rezultat domišljatosti i mudrosti samih Ukrajinaca pri upravljanju sustavom protuzračne obrane, ali i činjenice da su im Sjedinjene Države i ostale zemlje saveznice pružile golemu potporu", istaknuo je.

 

15:49 Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) rekla je da će potpora inicijativi koju je najavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na samitu G20 pomoći u isporuci žitarica "najugroženijima na svijetu."

Sredstva će se koristiti za "olakšavanje dodatnih isporuka ukrajinskog žitarica kroz Crnomorsku inicijativu žitarica" u zemlje koje se suočavaju s nesigurnošću hrane. Ukrajina, Rusija, Turska i UN dogovorili su se 17. studenog u Istanbulu produljiti ugovor o izvozu žitarica za četiri mjeseca.

14:52 Obraćajući se Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu, estonski predsjednik Alar Karis rekao je da negativni učinci na Rusiju ako izgubi svoj rat punog razmjera ne bi trebali zabrinjavati Zapad.

"Putin i dalje želi razgraditi trenutni euroatlantski sigurnosni aranžman i obnoviti svoju hegemoniju u baltičkim državama i nad Poljskom", rekao je Karis, ističući da se "strateški ciljevi Rusije nisu promijenili".

14:36 U Sankt Peterburgu došlo je do snažne eksplozije u četvrti Murino. Očevici javljaju da je došlo do jake eksplozije, nakon čega je izbila jaka vatra. Preliminarna izvješća govore da gori plinovod.

14:26 Prema studiji Gradus Researcha oko 45 posto ukrajinskih poduzeća posluje u prijeratnom načinu rada, još 42 posto - djelomično, dok je prihod pao za četvrtinu ili više od 58 posto.

Najvećim dijelom riječ je o tvrtkama iz područja informatičkih i konzultantskih usluga, trgovine na malo, te proizvodnje roba i građevinarstva.

14:22 Prema ukrajinskim pomorskim snagama troje ukrajinskih vojnih osoba oslobođena su iz ruskog zarobljeništva i vratila su se s okupiranog ukrajinskog teritorija.

U razmjeni 11. studenog Ukrajina je vratila 45 vojnika iz ruskog zarobljeništva, kao i tijela dvojice vojnika, prema šefu ureda predsjednika Andriju Jermaku. Ukrajina je od ožujka vratila više od 1000 civila i vojnog osoblja iz ruskog zarobljeništva.

13:00 Ruska baltička flota priprema brojne velike vojne vježbe, objavila je u subotu njezina tiskovna služba, prema novinskoj agenciji Interfax.

"Tijekom zimskog razdoblja obuke na poligonima Baltičke flote predviđeno je održavanje nekoliko desetaka velikih manevara na različitim razinama - uključujući oklopne i motorizirane postrojbe, protuzračnu obranu, topništvo i izviđačke i radio jedinice, kao i zračne snage flote", priopćila je press služba.

Baltička flota nalazi se u ruskoj eksklavi Kalinjingrad.

U ruskim oružanim snagama novi godišnji programi počinju 1. prosinca.

Baltička flota od 2016. obuhvaća veće vojne snage nakon što je formiran 11. armijski korpus. Tek nedavno se saznalo da je taj korpus ojačan dodatnom motoriziranom divizijom.

Ruska vojska opravdala je to jačanje visokom razinom aktivnosti NATO-a na zapadnim granicama Rusije.

Kalinjingrad je okružen zemljama EU-a Poljskom i Litvom i nalazi se više od 1000 kilometara zračne linije od Moskve, ali samo oko 500 kilometara od Berlina.

11:52 Ukrajinske snage mogle bi se vratiti na Krim do kraja prosinca, a cijeli rat s Rusijom bit će gotov do proljeća, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra obrane Volodimir Havrilov za Sky News.

11:38 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak odbacio je teorije zavjere o predaji Ukrajine u ratu.

"Ukrajina neće kleknuti pred Rusima", napisao je Podoljak na Twitteru.

11:15 Ured glavnog tužitelja Ukrajine priopćio je da je najmanje 437-ero ukrajinske djece ubijeno, a više od 837 ozlijeđeno u ruskoj invaziji.

Najpogođenija je istočna regija Donjecka, gdje je poginulo ili ozlijeđeno njih 423, navedeno je u priopćenju tužiteljstva.

11:00 Nedavni val ruskih projektila i napada bespilotnim letjelicama onesposobio je gotovo polovicu ukrajinskog energetskog sustava, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Jedan dužnosnik u Kijevu upozorio je da bi se grad mogao suočiti s "potpunim gašenjem" svoje električne mreže, piše BBC.

10:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, procjenjuje se da je do sada poginulo 83.880 vojnika.

8:25 Čelnici Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku suradnju (APEC) "u većini" su u subotu osudili rat u Ukrajini u završnoj deklaraciji samita, dajući svoj obol međunarodnom pritisku na Rusiju.

Nakon dan i pol rasprava u Bangkoku, članice APEC-a , njih 21, usuglasile su se o zajedničkoj deklaraciji u kojoj kritiziraju sukob i poremećaje na globalnoj gospodarskoj razini uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini naglasivši da uzrokuje goleme ljudske patnje i pojačava krhkost svjetskoga gospodarstva", stoji u priopćenju.

Završnu deklaraciju prihvatile su sve zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, koje su se suzdržale od otvorenog kritiziranja Moskve zbog invazije.

"Bilo je i drugačijih stajališta i različitih ocjena situacije i sankcija", dodaje se u priopćenju.

Deklaracija je gotovo istovjetna deklaraciji koju su ranije dogovorile članice G20 na samitu u Indoneziji.

U deklaraciji APEC-a izražava se žaljenje zbog posljedica sukoba u Ukrajini na gospodarski rast, inflaciju, opskrbne lance te energetsku i prehrambenu sigurnost.

AFP ističe da su SAD i njegovi saveznici iskoristili priliku da na samitu G20 prošire koaliciju protiv ruske invazije.

8:10 Ukrajinske snage odbile su u 24 sata oko sto ruskih napada u istočnoj regiji Donjeck bez prekida u borbama, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Vrlo žestoke borbe nastavljaju se u regiji Donjecka. Nema prekida u borbama. Nije bilo zatišja", rekao je Zelenski.

7:43 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne podatke o tijeku rata u Ukrajini.

 

 

7:25 Institut za proučavanje rata objavio je novo izvješće o tijeku rata u Ukrajini. Među ostalim, ondje stoji da će nastavak tajne mobilizacije i priprema za novi val mobilizacije vjerojatno pogoršati ukupnu kvalitetu ruskih trupa koje se šalju u rat u Ukrajini.

7:00 Početkom ovoga tjedna Europska unija službeno je pokrenula misiju obuke ukrajinskih vojnika pod nazivom Misija Europske unije za pomoć Ukrajini (EUMAM Ukraine).

Generalnu odluku o uspostavi misije za obuku već su donijeli ministri vanjskih poslova 17. listopada. Mađarska je jedina zemlja koja nije glasovala za tu odluku, već je iskoristila konstruktivnu suzdržanost, što znači da država neće sudjelovati niti financirati misiju.

Austrija je već izjavila da će podržati misiju, ali da neće u njoj aktivno sudjelovati.

Najveća je to misije vojne obuke koju je EU ikada pokrenuo. Cilj je pripremiti početnih 15.000 ukrajinskih vojnika za bojno polje. Prvotno je zamišljeno da misija traje dvije godine, a očekuje se da će koštati oko 60 milijuna eura godišnje.

Novac dolazi iz Europskog instrumenta mirovne pomoći koji je već ozbiljno opterećen jer se koristi i za pokrivanje troškova isporuka oružja država članica EU-a Ukrajini.

Misiju će provoditi dvadesetak država članica.

Što se u Ukrajini događalo u petak, možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju