Obavijesti Video Pretražite Navigacija
77. dan rata

Rusija najavila sankcije protiv 31 zapadne tvrtke, među njima je i Gazprom Germania. Guverner Belgoroda optužio Ukrajinu za napad

Rat u Ukrajini traje 77. dan. Zelenski navodi da pada volja Ukrajine za pregovorima sa svakim novootkrivenim ratnim zločinom. Lavrov upozorava zemlje Zapada koje podržavaju Ukrajinu iako "Rusija ne želi rat u Europi". Švedska i Finska ovih dana donose odluku o zahtjevu za članstvom u NATO savezu.

 

  • Zelenski navodi da je volja Ukrajine za pregovorima sve manja "sa svakom novom Bučom, Mariupoljem, silovanjem ili ratnim zločinom".
  • Lavrov tvrdi da Rusija ne želi ratovati u Europi, no upozorava na podršku koju Zapad pruža Ukrajini.
  • Ukrajinci su objavili da su srušili jedan ruski dron, Rusi uzvratili informacijom da su srušili devet ukrajinskih.
  • Novo vodstvo regije Herson želi to područje priključiti Ruskoj Federaciji.
  • Bjelorusija gomila vojsku na granici s Ukrajinom.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:13 Rusija je u srijedu navečer najavila sankcije protiv 31 zapadne kompanije, a među njima i energetske tvrtke Gazprom Germania koja je od početka travnja pod upravom Savezne agencije za mrežni promet.

Sankcije je Moskva uvela protiv kompanija Europske unije, Sjedinjenih Država i Singapura, kao odgovor na sankcije koje je njoj zapad nametnuo zbog vojne invazije na Ukrjainu.

Popis obuhvaća 31 tvrtku, kojih većian pripada Gazpromu Germania, njemačkoj podružnici ruskog diva.

"Mi trenutno vrednujemo ovu najavu, ali za sada ne raspolažemo detaljima", priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva i energetike.

Savezna agencija za mrežni promet, koja je po nalogu ministra gospodarstva od početka travnja preuzela upravu nad tvrtkom Gazprom Germania nakon što je izišla iz sastava središnjeg koncerna, priopćila je da se već provode pripreme za reakcije na eventualne ruske sankcije.

"Savezna vlada i Savezna mrežna agencija kao privremeni upravitelj Gazproma Germania se već pripremaju na različite scenarije i donose potrebne mjere", priopćeno je u srijedu navečer.

Gazprom Germania spada u najveće distributere i opskrbljivače plinom u Njemačkoj i po njezinom upravom je najveće skladište plina u Njemačkoj.

Prema dekretu koji je još početkom svibnja objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ruskim tvrtkama je zabranjeno poslovanje s tvrtkama koje su na popisu sankcija, a pritom se izričito navodi i zabrana prodaje energenata. 

22:50 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je da je ukrajinska vojska oslobodila naselje Pytomnyk u regiji Harkiv. Kijev tvrdi i da ruske snage i dalje bombardiraju postrojenje čeličane u Mariupolju. U njoj se još nalaze branitelji.

22:05 Od početka rata u Ukrajini, gotovo pet milijuna ljudi je ostalo bez posla, navodi se u izvješću Međunarodne organizacije rada. Ta organizacija procjenjuje da će, eskalira li borba, broj izgubljenih radnih mjesta narasti na sedam milijuna.

22:00  Predsjednik Putin ne želi sukob između NATO-a i njegovih vlastitih snaga, rekao je američki ministar obrane. "Ovo je borba koju on stvarno ne želi imati", rekao je Lloyd Austin na saslušanju u Kongresu, prenosi agencija Reuters.

21:55  U ruskom raketnom napadu na grad Lozovu u regiji Harkiv uništeno je poljoprivredno skladište i ubijen jedan civil, rekao je gradonačelnik. 

21:40 Ukrajina je ponudila Rusiji oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika u zamjenu za evakuaciju ozlijeđenih ukrajinskih vojnika iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju, izjavila je u srijedu potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Dogovora još nema, pregovori se nastavljaju.

21:38 Predstavnici ruskog vodstva u regiji Herson poručili su kako će do kraja godine početi izdavanje ruskih putovnica stanovnicima te regije koji ih žele imati. Dodao je i da one neće biti obavezne.  

21:33 Jedan od zapovjednika pukovnije Azov, Svjatoslav Palamar, koji se nalazi u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je za CNN da vjeruje kako su svi civili izašli iz kruga tvornice. Zbog stalnog bombardiranja teško je dati precizne podatke o stanju u tako velikom objektu, kazao je Palamar. "Treba pozvati na prekid vatre kako bi neka međunarodna organizacija mogla doći i procijeniti situaciju, jer pod ovim stalnim bombardiranjem nismo u mogućnosti ići okolo i sve provjeravati”, naglasio je Palamar.

21:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Dvojica čelnika razgovarali su o obrambenoj pomoći, suradnji u energetskom sektoru i povećanju sankcija Rusiji. "Cijenimo visoku razinu dijaloga s Njemačkom i podršku u našoj borbi", rekao je Zelenski.

Svojevrsna napetost dogodila se nedavno između Berlina i Kijeva jer je Ukrajina odbila odobriti posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog njegove navodne bliskosti Rusiji. Steinmeier i Zelenskij riješili su taj spor u telefonskom razgovoru prošlog tjedna.

Uslijedili su pozivi Steinmeieru i Scholzu iz Kijeva, a ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u utorak je postala prva članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev.

Proteklih dana su utihnule kritike ukrajinskih čelnika o oklijevanju Berlina da opskrbi Ukrajinu teškim oružjem. Oko 60 ukrajinskih vojnika u srijedu je započelo obuku na topničkom sustavu Panzerhaubitze 2000 u Njemačkoj. Berlin je obećao poslati Ukrajini sedam samohodnih oklopnih haubica njemačke proizvodnje.

21:25 Prema podacima područnih vojnih uprava u Ukrajini, u posljednja 24 sata ruska vojska granatirala je regije Zaporižje, Luhansk, Mikolajiv, Donjeck, Dnjepropetrovsk, Herson, Harkv i Poltavu. Dvije osobe su ubijene, a 23 ih je ozlijeđeno.

20:45 Jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene u Rusiji nakon što su ih Ukrajinci napali, izjavio je guverner Belgoroda. Njegovu izjavu prenio je AFP.

20:40 Britanski premijer Boris Johnson i finski predsjednik Sauli Niinisto održali su nakon sastanka konferenciju za medije. Johnson je ponovio da NATO ne predstavlja prijetnju nikome. "Vidjeli smo kraj razdoblja nakon Hladnog rata, a invazija na Ukrajinu je nažalost otvorila novo poglavlje", rekao je Johnson.

20:35 Ukrajinska vojska objavila je fotografije uništenih ruskih tenkova.

 

 

18:56 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novu kartu rata u Ukrajini.

18:53 Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov i američki veleposlanik John Sullivan sastali su se u srijedu u Moskvi. Rusko ministarstvo vanjskih poslova dalo je kratko priopćenje bez detalja razgovora. 

18:50 Papa Franjo susreo se u srijedu sa suprugama dvojice ukrajinskih vojnika koji se nalaze u opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju. Svetom ocu sve su, kako navodi CNN, ispričale o ranjenim vojnicima, kao i mrtvima koji se ne mogu pokopati.

"Zamolile smo ga za pomoć, da bude treća strana u ovom ratu i da nam pomogne da jamčimo humanitarni koridor”, rekla je jedna od njih.

18:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da je strpljenje Kijeva na izmaku za pregovore s Rusijom, s obzirom na sve više dokaza o zločinima koje je počinila ruska vojska. Kazao je i da do rata ne bi došlo da je Ukrajina članica NATO-a, navodi BBC. "Spremni smo voditi ove pregovore, te razgovore, sve dok ne bude prekasno", rekao je Zelenski te dodao: "Sa svakom novom Bučom, sa svakim novim Mariupoljem, sa svakim novim gradom u kojem ima na desetke mrtvih, slučajevi silovanja, sa svakim novim zločinom nestaje želja i mogućnost pregovaranja, kao i mogućnost rješavanja ovog pitanja na diplomatski način". Ukrajinski predsjednik to je kazao tijekom svog video obraćanja pariškim studentima.

18:28 SAD i Rusija moraju održati pregovore kako bi pokušali stati na kraj borbi u Ukrajini, rekao je u srijedu talijanski premijer Mario Draghi. Podsjetimo, on se s američkim predsjednikom sastao u utorak.

Draghi je rekao da su Biden i on prepoznali da je put do mira vrlo kompliciran, ali je rekao da se svi trebaju potruditi da pomognu Rusiji i Ukrajini da pronađu rješenje.

"Postoji toliko mogućnosti, ali prije nego što uopće dođemo do te točke, potrebno je uložiti napor i to je napor koji svi saveznici, posebno Rusija i Sjedinjene Države, moraju uložiti da sjednu za stol", rekao je

18:10 Njemačka je u srijedu preko Ukrajine dobila za četvrtinu manje ruskog plina nego u utorak, izvijestio je energetski regulator, skiciravši posljedice ukrajinske blokade važne tranzitne točke.

"Pomno pratimo situaciju, a prati je i krizni tim za plin i operateri plinovodne mreže. Opskrba u Njemačkoj još je uvijek sigurna", stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva. Više pročitajte >>OVDJE

17:55 Na Twitteru je NEXTA objavila snimku kako trenutno izgleda čeličana Azovstal.

17:52 Na Twitteru je osvanula snimka eksplozije kupole ruskog tenka. Snimka je navodno nastala 6. svibnja, a autori su kineski reporteri televizije Phoneix.

Finska sigurno u NATO-u

17:47 Finska će se gotovo sigurno pridružiti NATO-u, smatra bivši premijer te zemlje.

Alexander Stubb, koji je vodio Finsku između 2014. i 2015., rekao je za BBC da će finski predsjednik vjerojatno u četvrtak objaviti namjeru Finske da se pridruži vojnom savezu.

"Jedina osoba kojoj možemo zahvaliti je Putin, on je razlog zašto se pridružujemo", naveo je.

17:27 Bivši kineski veleposlanik u Ukrajini snažno je kritizirao rusku invaziju u nedavnom govoru o kojem je izvijestio kineski tisak prije nego što je brzo smijenjen, piše The Guardian.

Gao Yusheng, koji se umirovio prije više od deset godina nakon što je karijeru proveo uglavnom u Rusiji i središnjoj Aziji, rekao je na internetskom seminaru Kineske akademije društvenih znanosti da ruski rat propada.

"Središnji i najvažniji smjer vanjske politike Putinovog režima je da se bivši Sovjetski Savez smatra svojom isključivom sferom utjecaja i obnovi carstvo kroz integracijske mehanizme u različitim sferama kojima dominira Rusija. Može se reći da je Rusija potpuno izgubila Ukrajinu.

Istodobno, bivši Sovjetski Savez, s izuzetkom bijele Rusije, uključujući članice Ugovora o kolektivnoj sigurnosti i Euroazijske ekonomske unije, odbio je podržati Rusiju. Poraz Rusije ne bi je ostavio bez nade da će obnoviti svoje staro carstvo."

Herson kao dio Rusije

17:11 Prokremljanske vlasti u Hersonu, koji su od početka ožujka okupirale ruske snage, zatražit će od Vladimira Putina da regiju učini dijelom Rusije.

Ukrajinski izabrani gradonačelnik Hersona Ihor Koljkhaiev, koji je smijenjen nakon ruskog preuzimanja, komentirao je taj potez.

"Pouzdano znam da se ljudi iz Hersona vide isključivo kao dio Ukrajine. Nitko nema pravo tiho donijeti za njih tako sudbonosnu odluku", napisao je.

Apelirao je na hitnu intervenciju ureda ukrajinskog predsjednika, tražeći službeno priopćenje kojim se potvrđuje da se Ukrajina bori za Herson i "cijeni svakog svog stanovnika koji nije napustio grad da bude raskomadan".

Rekao je da u gradu trenutno živi više od 114 nacionalnosti, među kojima su žene, djeca i starci, koji "nisu napustili svoje domove zbog nedostatka sigurnih zelenih hodnika".

16:40 Ukrajinske snage objavile su srijedu da su izvele uspješan protunapad na ruske snage koji bi mogao nagovijestiti zaokret u ratu, a Kijev je obustavio prijenos plina Europi preko područja koje drže Rusi.

Pročitajte i ovo Vojni analitičar Ivica Mandić i Mislav Bago DEMONSTRACIJA MOĆI Vojni analitičar o mogućoj nadi za mir u Ukrajini: "Mislim da ste rekli što je najvažnije. Ili će sjesti ili ga neće biti. Treći izlaz ne vidim"

U Vilhivki, selu istočno od Harkiva koje drže ukrajinske snage, gotovo konstantno odjekuju detonacije s obližnje bojišnice, koja je sada značajno pomaknuta na istok, gdje Ukrajina pokušava zauzeti obale rijeke Donjec i zaprijetiti ruskim opskrbnim linijama s druge strane.

Nakon nekoliko dana napredovanja, ukrajinske snage nalazile su se u srijedu ujutro nekoliko kilometara od ruske granice u regiji Harkiva, rekao je ukrajinski vojni izvor za Reuters.

Istočno od Vilhivke, ukrajinske snage izgleda da kontroliraju selo Rubižne, na obali Donjeca, nakon vjerojatno najbržeg napredovanja od travnja kada je Ukrajina potisnula ruske snage kod Kijeva i na sjeveru zemlje.

"Izgorio je, kao i svi ruski tenkovi", rekao je ukrajinski vojnik izvan sela, pored ostataka ruskog tenka. "Oružje jako pomaže, protutenkovsko".

Suđenje za počinjenje ratnih zločina

16:25 21-godišnjem ruskom vojniku bit će suđeno za ratni zločin, citira Interfax Ukrajina izjavu glavnog državnog tužitelja. Irina Venediktova izjavila je da će Rusu, koji je trenutno u pritvoru, biti suđeno za ubojstvo nenaoružanog civila u ukrajinskoj regiji Sumi.

Prošli mjesec, Venediktova je rekla da je bio "veliki broja slučajeva" ubijanja ukrajinskih civila od strane ruskih vojnika. Potvrdila je da njezin tim radi na gotovo 8000 slučajeva ratnih zločina iz cijele zemlje. Identificirano je 10 ruskih vojnika koji su optuženi za zločine u gradu Buča, gdje su otkriveni dokazi o masovnim ubojstvima.

Pročitajte i ovo Ruska policija POKRENUTA ISTRAGA Ruski oligarh pronađen mrtav: Od šamana tražio lijek za mamurluk, oni mu ukapali otrov žabe krastače

16:22 Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je ispriku od Poljske za napad na veleposlanika Sergeja Andrejeva, 9. svibnja.

16:20 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je duboko zabrinut zbog gladi koja postaje raširena u različitim dijelovima svijeta zbog nestašice hrane nakon rata u Ukrajini.

Dodao je i da su u tijeku razgovori o evakuaciji više civila iz zona sukoba u Ukrajini.

"Moram reći da sam duboko zabrinut, naime zbog rizika da će glad postati raširena u različitim dijelovima svijeta zbog dramatične situacije sigurnosti hrane s kojom se suočavamo zbog rata u Ukrajini", rekao je.

Ukrajina je bila šesti najveći svjetski izvoznik pšenice 2021. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZASTRAŠUJUĆE FOTOGRAFIJE Hipersoničnim raketama, podmornicama i brodovima na Odesu: Predsjednik Europskog vijeća završio u skloništu

Hoće li Putin proglasiti izvanredno stanje?

16:17 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da je unutarnja politička situacija u zemlji stabilna i odbacio optužbe da ruski predsjednik Vladimir Putin planira proglasiti izvanredno stanje.

Na pitanje planira li Putin uvesti izvanredno stanje u Rusiji, Peskov je rekao - "Ne, to nije u planu", piše CNN.

16:15 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija ima dovoljno kupaca za svoju naftu i plin izvan zapadnih zemalja, dok zemlje EU-a pokušavaju smanjiti svoje oslanjanje na rusku energiju.

"Neka Zapad plaća više nego što je plaćao Ruskoj Federaciji i neka objasni svom stanovništvu zašto bi trebalo postati siromašnije", dodao je Lavrov.

Ulazak u NATO

16:10 Gabriella Irsten iz Švedskog društva za mir i arbitražu, rekla je za Sky News da bi postojao "veliki rizik" ako bi se Švedska pridružila obrambenom savezu.

"Mislim da to uopće nije mudro", dodala je.

Navela je da će taj potez učiniti zemlju "nesigurnijom" i "ometati povijest i ulogu Švedske u nastojanju da se uspostavi mir i razoružanje".

Pročitajte i ovo Ruski oligarsi - 1 JE LI UOPĆE MOGUĆA UROTA? I bogati plaču: Ruski oligarsi ostali bez dragocjenih igračaka, u domovini ima onih koje to ''veseli''

"Smatramo da bi ulazak u NATO bio korak predaleko. Mi se pripremamo za rat, a ne pokušavamo ga zaustaviti. Još uvijek imamo priliku zaustaviti Rusiju u invaziji na druge zemlje poput Finske i Švedske i umjesto da se pripremamo za rat mislimo da bismo to trebali spriječiti", objasnila je.

Švedska i Finska su u procesu odlučivanja hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u usred ruskog rata u Ukrajini koji je u tijeku, a očekuje se da će obje zemlje donijeti svoje odluke ovog mjeseca.

16:05 Britanski premijer Boris Johnson obećao je da će podržati Švedsku u borbi protiv potencijalnih ruskih prijetnji na bilo koji način.

Naime, Johnson je otputovao u Švedsku da bi potpisao sporazum o međusobnoj sigurnosti, a država razmišlja o članstvu u NATO-u nakon invazije na Ukrajinu. Nakon posjeta Švedskoj, posjetit će i Finsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠIRI SE NATO? Uskoro objava koja bi mogla drastično promijeniti tijek rata u Europi: Odluka pada krajem tjedna

16:00 U Ukrajini je od početka ruske agresije u veljači ugašeno oko 4,8 milijuna radnih mjesta budući da su mnoga poduzeća zatvorena, izvoz je smanjen, a milijuni građana izbjegli su pred sukobima, objavila je Međunarodna organizacija za rad (ILO).

Izgubljena radna mjesta čine oko 30 posto ukrajinske radne snage prije invazije, utvrdio je ILO u izvješću objavljenom u srijedu.

Njihov broj mogao bi se popeti na sedam milijuna ako se neprijateljstva nastave, upozorila je organizacija, dodavši i da bi primirje moglo u kratkom roku obnoviti 3,4 milijuna radnih mjesta.

Lavrov upozorio Europu

15:50 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija ne želi rat na cijelom europskom kontinentu, ali je dodao i da je potreban oprez zbog zapadnih vlada koje podupiru Ukrajinu.

"Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti rata u Europi, mi to apsolutno ne želimo, ali skrećem vam pozornost na činjenicu da Zapad neprestano inzistira kako Rusija mora biti poražena u ovoj situaciji. Izvucite sami zaključke", rekao je.

Govoreći zajedno s ministrom vanjskih poslova Omana Sayyidom Badrom Albusaidijem nakon razgovora u Muscatu, Lavrov je rekao da Moskva ima dovoljno kupaca svojih energetskih resursa, budući da Europska unija razmatra zabranu uvoza ruske nafte.

"Imamo dovoljno kupaca naših energenata. Radit ćemo s njima i pustiti Zapad da im plati puno više nego što je platio Ruskoj Federaciji i objasne stanovništvu zašto su postali siromašniji", rekao je.

Što se događalo ranije tijekom dana u Ukrajini množete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene