Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nepoželjan

Njemački predsjednik nije dobrodošao u Kijevu: "Umjesto njega bi trebao doći kancelar ili drugi članovi njemačke vlade"

Propali su planovi njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera da posjeti Kijev u društvu drugih šefova europskih država jer se čini da nije dobrodošao u ukrajinsku prijestolnicu.

"Bio sam spreman otići, ali izgleda, i moram to priznati, da to nije poželjno u Kijevu", rekao je Steinmeier tijekom posjeta Varšavi gdje je došao razgovarati s predsjednikom Andrzejem Dudom.

Duda je proteklih dana zatražio zajednički posjet zajedno sa šefovima država baltičkih republika, Litve, Latvije i Estonije kako bi se "poslao snažan signal zajedničke europske solidarnosti s Ukrajinom".

Ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnik za vikend je jasno dao do znanja da Kijev očekuje posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza umjesto predsjednika Steinmeiera čija je funkcija uglavnom ceremonijalna.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman MINISTAR O UKRAJINI Grlić Radman u Dnevniku Nove TV: "Jedan mi je ministar rekao da se vidio s Lavrovom dva dana prije agresije na Ukrajinu i da je rekao da neće biti napada"

Posjet Steinmeiera imao bi uglavnom simboličan karakter, kaže ukrajinski veleposlanik, koji je u Njemačkoj stekao reputaciju jer je otvoreno govorio o percipiranom izostanku materijalne potpore moćnika Europske unije.

"Umjesto njega bi trebao doći kancelar ili drugi članovi njemačke vlade, koji bi mogli donijeti konkretne odluke o daljnjoj značajnijoj potpori Ukrajini", rekao je Melnik za dpa.

Ukrajina je od Njemačke zatražila teško naoružanje, uključujući tenkove i topništvo, ali je to blokirao Scholz koji inzistira na zajedničkom djelovanju EU-a.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac NAJTEŽE STRADAJU CIVILI Stručnjak o fosfornom streljivu i kemijskom oružju: "Simptomi trovanja su vrlo ružni - tremor mišića, pjena na ustima, teško disanje, bolovi u tijelu..."

Lideri europskih zemalja, uključujući Poljsku, Veliku Britaniju, Austriju, Češku, Sloveniju i Slovačku te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen već su posjetili Kijev kako bi razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Steinmeier je u posjetu Varšavi zahvalio Poljskoj što je prihvatila gotovo 2,7 milijuna ljudi koji bježe od rata preko njezine južne granice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ANTIRUSKA AKCIJA" Rusija prijeti Hrvatskoj zbog protjerivanja diplomata: "Poduzet će se mjere odmazde." Iz ruskog veleposlanstva otkrili tko mora otići

Uz njemačkog predsjednika je bila njegova supruga Elke Budenbender. Njihov posjet prvo je bio planiran za kraj ožujka, ali je pomaknut jer se Budenbender zarazila koronavirusom.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene