Sjeverni tok 2, ilustracija
Sjeverni tok 2, ilustracija Foto: Afp

Njemačka je u srijedu preko Ukrajine dobila za četvrtinu manje ruskog plina nego u utorak, izvijestio je energetski regulator, skiciravši posljedice ukrajinske blokade važne tranzitne točke.


Ukrajina je u utorak najavila da će obustaviti ulaz ruskog plina preko tranzitne točke Sokhranivka, na trasi kojom u Europu stiže trećina ruskog plina.

Ruski plin i dalje ulazi u Ukrajinu preko tranzitne točke u Sudzhi, a u Europu stiže i preko Poljske, plinovodom Yamal, i preko Baltičkog mora, plinovodom Sjeverni tok 1.

Izvršni direktor operatera ukrajinskog plinskog sustava GTSOU Sergij Makogon objavio je "višu silu" i ustvrdio da ruske snage preusmjeravaju plin u pobunjeni Luhansk, ne navodeći dokaze. GTSOU je predložio da se plin preusmjeri preko Sudzhe.

Ruski proizvođač plina Gazprom upozorio je da blokada Sokhranivke dovodi u pitanje sigurnost isporuka. Naglasio je da i dalje isporučuje plin u Europu, ali je obujam isporuka u srijedu pao za četvrtinu u odnosu na utorak, na 72 milijuna prostornih metara.

Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 2 Čeka li nas poljski i bugarski scenarij? Kako Hrvatska stoji ako dođe do situacije da Rusija obustavi isporuku plina?

Njemačko Ministarstvo gospodarstva objavilo je u srijedu da je opskrba plinom još uvijek sigurna.

"Pomno pratimo situaciju, a prati je i krizni tim za plin i operateri plinovodne mreže. Opskrba u Njemačkoj još je uvijek sigurna", stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Energetski regulator objavio je odvojeno da je u Njemačku preko Ukrajine u srijedu stiglo za četvrtinu manje ruskog plina nego u utorak.

Plin u Hrvatskoj - Ilustracija - 2 Čeka li nas poljski i bugarski scenarij? Kako Hrvatska stoji ako dođe do situacije da Rusija obustavi isporuku plina?

"Smanjenu isporuku (plina iz Rusije) trenutno nadoknađuju povećane isporuke u prvom redu iz Norveške i Nizozemske", objavila je agencija za mreže.

Veleprodajne cijene plina nisu značajnije porasle, dodali su.


Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju