Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rat u Libanonu završava u ponedjeljak u 7 ujutro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kabinet izraelskoga premijera Ehuda Olmerta u nedjelju je prihvatio rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja traži prestanak sukoba s gerilcima Hezbollaha u Libanonu.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan objavio je da su premijeri Izraela i Libanona pristali na prestanak sukoba u ponedjeljak u 8 ujutro po lokalnom vremenu, što je 7 ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Olmert je od svoga kabineta zatražio da prihvati UN-ovu rezoluciju.

Svi članovi kabineta osim jednoga glasovali su za rezoluciju koju je Vijeće sigurnosti prihvatilo u petak i kojom bi trebao završiti jednomjesečni rat u kojem je poginulo više od 1060 ljudi u Libanonu i 140 Izraelaca. Suzdržan je bio jedino Shaul Mofaz, nekadašnji ministar obrane.

Rezolucija predviđa postupno povlačenje izraelskih vojnika iz južnoga Libanona kad nasilje utihne i raspoređivanje 15 tisuća libanonskih vojnika i 15 tisuća UN-ovih mirovnih snaga.

Neprijateljstva su počela 12. srpnja kad su gerilci Hezbollaha oteli dvojicu izraelskih vojnika i ubili osmoricu. Izrael je tada pokrenuo zračnu ofenzivu na Libanon, a Hezbollah je počeo raketirati sjever Izraela.

Unatoč rezoluciji Izrael je proširio ofenzivu na jugu Libanona i u subotu ondje utrostručio broj svojih vojnika ne bi li uništio
Hezbollahove raketne bacače prije prekida vatre.

U nedjelju se na jugu Libanona protiv Hezbollaha bori gotovo trideset tisuća izraelskih vojnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene