Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kabinet izraelskoga premijera Ehuda Olmerta u nedjelju je prihvatio rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja traži prestanak sukoba s gerilcima Hezbollaha u Libanonu.


Glavni tajnik UN-a Kofi Annan objavio je da su premijeri Izraela i Libanona pristali na prestanak sukoba u ponedjeljak u 8 ujutro po lokalnom vremenu, što je 7 ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Vezani članci Iz Libanona ispaljene rakete na izraelsko selo Avivim (Foto: AFP) - 1 Iz Libanona ispaljene rakete na izraelsko selo: Ne zna se ima li ranjenih Slika nije dostupna Postignut dogovor o nacrtu rezolucije za Libanon

Olmert je od svoga kabineta zatražio da prihvati UN-ovu rezoluciju.

Svi članovi kabineta osim jednoga glasovali su za rezoluciju koju je Vijeće sigurnosti prihvatilo u petak i kojom bi trebao završiti jednomjesečni rat u kojem je poginulo više od 1060 ljudi u Libanonu i 140 Izraelaca. Suzdržan je bio jedino Shaul Mofaz, nekadašnji ministar obrane.

Rezolucija predviđa postupno povlačenje izraelskih vojnika iz južnoga Libanona kad nasilje utihne i raspoređivanje 15 tisuća libanonskih vojnika i 15 tisuća UN-ovih mirovnih snaga.

Neprijateljstva su počela 12. srpnja kad su gerilci Hezbollaha oteli dvojicu izraelskih vojnika i ubili osmoricu. Izrael je tada pokrenuo zračnu ofenzivu na Libanon, a Hezbollah je počeo raketirati sjever Izraela.

Unatoč rezoluciji Izrael je proširio ofenzivu na jugu Libanona i u subotu ondje utrostručio broj svojih vojnika ne bi li uništio
Hezbollahove raketne bacače prije prekida vatre.

U nedjelju se na jugu Libanona protiv Hezbollaha bori gotovo trideset tisuća izraelskih vojnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju