Obavijesti Pretražite Navigacija

Rat u Libanonu završava u ponedjeljak u 7 ujutro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kabinet izraelskoga premijera Ehuda Olmerta u nedjelju je prihvatio rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja traži prestanak sukoba s gerilcima Hezbollaha u Libanonu.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan objavio je da su premijeri Izraela i Libanona pristali na prestanak sukoba u ponedjeljak u 8 ujutro po lokalnom vremenu, što je 7 ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska vlada pozdravila primirje u Libanonu Slika nije dostupna Postignut dogovor o nacrtu rezolucije za Libanon

Olmert je od svoga kabineta zatražio da prihvati UN-ovu rezoluciju.

Svi članovi kabineta osim jednoga glasovali su za rezoluciju koju je Vijeće sigurnosti prihvatilo u petak i kojom bi trebao završiti jednomjesečni rat u kojem je poginulo više od 1060 ljudi u Libanonu i 140 Izraelaca. Suzdržan je bio jedino Shaul Mofaz, nekadašnji ministar obrane.

Rezolucija predviđa postupno povlačenje izraelskih vojnika iz južnoga Libanona kad nasilje utihne i raspoređivanje 15 tisuća libanonskih vojnika i 15 tisuća UN-ovih mirovnih snaga.

Neprijateljstva su počela 12. srpnja kad su gerilci Hezbollaha oteli dvojicu izraelskih vojnika i ubili osmoricu. Izrael je tada pokrenuo zračnu ofenzivu na Libanon, a Hezbollah je počeo raketirati sjever Izraela.

Unatoč rezoluciji Izrael je proširio ofenzivu na jugu Libanona i u subotu ondje utrostručio broj svojih vojnika ne bi li uništio
Hezbollahove raketne bacače prije prekida vatre.

U nedjelju se na jugu Libanona protiv Hezbollaha bori gotovo trideset tisuća izraelskih vojnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene