Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muka po plućima

Lista hrvatskih gradova s najzagađenijim zrakom: Zašto im je zagađenje toliko visoko?

Aktualno Galerija Zagađenje zraka - 5 Zagađenje zraka - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje zraka - 2 Zagađenje zraka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje zraka - 1 Zagađenje zraka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje zraka - 3 Zagađenje zraka - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zagađenje zraka - 4 Galerija 1/8 >>
Mjerne postaje u nekoliko gradova zabilježile su onečišćen zrak. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja izvještava o kojim je sredinama riječ i zašto im je zrak loše kvalitete.

Zagrebačke mjerne postaje bilježe loš zrak u gradu.

"Zadnjih nekoliko dana zbog ovakvih vremenskih uvjeta imamo da nam se sav zrak zadržava pri dnu i da zato imamo povišene koncentracije lebdećih čestica", istaknuo je Marko Marić iz Štampara.

"Imamo visok tlak zraka, u ovom trenutku nema ni vjetra, nema ciklona, nema provjetravanja, nema prolaska fronti", tvrdi meteorolog Darijo Brzoja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bojazan za zdravlje U Zadru zatraženo hitno mjerenje kakvoće zraka: Građani uznemireni zbog dima i smrada s deponija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani, pripazite! Doznali smo odgovor na pitanje koje muči sve zagrebačke vlasnike pasa i mačaka: "Jasno je da to ni izbliza nije dovoljno"

Mjerna postaja u zagrebačkim Dugavama izmjerila je 30 mikrograma po metru kubnom. Dopuštena godišnja razina je 25.

"Pogotovo kad je pritisak ili po noći kad puštaju plinove iz smetlišta", "Jakuševac jako oštećuje zrak", "Zatvaramo prozore što drugo", "Teško je ovako s djetetom izaći van i navečer nas zna probuditi taj smrad, baš jako smrdi."

To su tek neki od komentara građana. A nekima zagađenje utječe i na zdravlje.

"Suprug je na kisiku otkad smo ovdje došli, a ja sam operirala i debelo crijevo, što nitko u mojoj obitelji nije", uvjerava Vesna Treščec iz Dugava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte video Urnebesna snimka! Za novi spremnik otpada u Zagrebu trebala su dva kamiona i šest radnika: Sav trud bio je uzaludan

U Puli, Zagrebu, Kutini, Slavonskom Brodu, Kopačkom ritu i u Koprivnici bilo je najviše PM 2 i pol lebdećih česticakoje su najsitnije i prodiru duboko u pluća. Za plućne bolesnike opasne, a ni za zdrave nisu najzdravije.

"Ne osjećam nikakvu promjenu u zraku, tu ili negdje drugdje, čini mi se da je zrak u redu", tvrdi Damir Kovačić iz Koprivnice.

"Idem večeras za München. Tu je bolji zrak, tamo se radi od jutra do večeri, kod nas imate radno vrijeme i sve, pa možete udahnut", zaključio je Vladimir Ferčik iz Koprivnice.

Ipak, nije disanje punim plućima za one osjetljivije, barem dok se ne digne gusta magla.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene