Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan za povijest

Raj za žene koji to ipak nije: Na otoku kojem tepaju da je čudo Europe sprema se poseban štrajk

Reykjavik
Reykjavik Foto: Getty Images
Ako stanu žene, stat će cijeli svijet, često upozoravaju feministkinje. Žene na Islandu to su već i doslovno pokazale, a 48 godina kasnije vrijeme je za reprizu koja bi mogla ponovno ući u povijest i pokazati da svijet bez ravnopravnosti muškaraca i žena nema budućnosti.

Deseci tisuća žena i nebinarnih osoba diljem Islanda, uključujući i premijerku Katrín Jakobsdóttir, prekinut će u utorak plaćeni i neplaćeni rad u prvom štrajku te vrste nakon gotovo pola stoljeća.

Organizatori se nadaju da će štrajk žena u kojima će, između ostalih, sudjelovati i radnice u ribarskoj industriji i učiteljice i medicinske sestre, skrenuti pozornost na jaz u plaćama u zemlji te rašireno rodno uvjetovano i seksualno nasilje.

Bit će to prvi cjelodnevni štrajk žena od 1975. godine, kada je 90 posto islandskih žena odbilo raditi i stupilo u štrajk - odnosno slobodan dan za žene, a što je dovelo do ključnih promjena, uključujući i činjenicu da je prvi put žena izabrana da stane na čelo države.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Snježana Prijić Samaržija Žene u znanosti: ''Ne uzimaju se u obzir ograničenja društvenih spolnih uloga i očekuju se isti rezultati''

Dan za povijest

Prije točno 48 godina, 24. listopada 1975. cijeli Island stao je na jedan dan -  zatvorene su škole, banke, otkazani letovi, a muškarci su morali preuzeti brigu za djecu. Tisuće žena izišle su na ulice da bi se izborile za prava koja imaju muškarci i taj je dan jasno pokazao da je ženski rad nezamjenjiv i ključan u održavanju i razvoju gospodarstva i društva.

Ali organizatorice posljednjeg štrajka, od kojih su neke sudjelovale u prvom štrajku, upozoravaju kako temeljni zahtjev da se rad žena cijeni nije ispunjen ni 48 godina kasnije.

Unatoč tome što se smatraju globalnim liderom u rodnoj ravnopravnosti, na vrhu ljestvice Svjetskog ekonomskog foruma 2023. već 14. godinu zaredom, u nekim profesijama islandske žene još uvijek zarađuju 21 posto manje od muškaraca, a više od 40 posto žena iskusilo je rodno zasnovano ili seksualno nasilje.

Organizatorice također upozoravaju da su poslovi koji se tradicionalno povezuju sa ženama, poput čišćenja i njege, i dalje podcijenjeni i nedovoljno plaćeni.

Reputacija i odgovornost

"O Islandu se priča kao da je raj jednakosti, ali raj jednakosti ne bi trebao imati razliku u plaćama od 21 posto i 40 posto žena koje su tijekom života doživjele rodno uvjetovano ili seksualno nasilje. To nije ono čemu žene diljem svijeta teže", rekla je Freyja Steingrímsdóttir, jedna od organizatorica štrajka i direktorica komunikacija za BSRB, Islandsku federaciju javnih radnika, te dodala: "S obzirom na reputaciju koju Island ima, ima i odgovornost pobrinuti se da ispunimo ta očekivanja."

Iako je bilo i drugih štrajkova žena od tog prvog 1975., utorak označava prvi cjelodnevni događaj, a bit će održan pod sloganom "Vi to zovete jednakost?". Rezultat je masovnog pokreta i planira ga oko 40 različitih organizacija, piše Guardian.

Očekuje se da će najmanje 25.000 građanki i građana prisustvovati događaju u središtu Reykjavíka, a mnogo više njih sudjelovat će u nizu drugih događaja u zemlji, što će vjerojatno biti najveći islandski štrajk žena u povijesti.

Najavljujući svoje sudjelovanje, Jakobsdóttir je rekla da očekuje prestanak rada Ureda premijera i poručila: "Prvo i najvažnije, ovime pokazujem solidarnost s islandskim ženama."

Pročitajte i ovo Ilustracija Noćna mora Vratila se s godišnjeg odmora, dočekala je demolirana obiteljska kuća: Srušena je greškom - "Bijesna sam i u šoku"

Svi smo pod utjecajem patrijarhata

Drífa Snædal, koja je u izvršnom odboru ženskog štrajka i glasnogovornica Stígamóta, savjetovališta i obrazovnog centra za seksualno nasilje, rekla je da je povećani pristup pornografiji među djecom pridonio nasilju nad ženama.

Status žena u društvu i njihova novčana vrijednost na radnom mjestu također su povezani sa seksualnim nasiljem, upozorila je i dodala: "Sada pokušavamo spojiti točke tako da upozoravamo da su nasilje nad ženama i podcijenjeni rad žena na tržištu rada dvije strane iste medalje i da utječu jedna na drugu."

Pročitajte i ovo Željava: Nekad dragulj jugoslavenske vojske, danas poligon za (avan)turiste - 1 Objekt 505 FOTO Bila je najčuvanija tajna Jugoslavije: "Radi se o čudu i suludo je da stoji zaustavljeno u vremenu"

Unatoč pokretu #MeToo i raznim drugima koji posljednjih godina zahtijevaju jednakost na Islandu, rekla je da žene ne mogu računati na pravosudni sustav kada su u pitanju seksualno nasilni zločini. Ženama je ponestalo strpljenja, dodala je.

Za razliku od štrajka iz 1975., događaj u utorak namijenjen je ženama i nebinarnim osobama, a Steingrímsdóttir je objasnila: "Radimo to jer se svi borimo protiv istog sustava, svi smo pod utjecajem patrijarhata pa mislimo da bismo trebali udružiti našu borbu."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene