Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar rada kanadske provincije Alberta u koju u posljednje vrijeme, radi posla, odlazi sve više hrvatskih građana, bori se za trajno zapošljavanje stranih radnika u toj državi.


S obzirom na kronični nedostatak radne snage u Kanadi, tamošnji agenti česti su gosti u našoj zemlji i hrvatske građane informiraju o tamošnjim poslovnim prilikama.

Vezani članci Tomislav Čorić Ćorić o mogućoj nadogradnji na elektrani Krško: "Na to Hrvatska neće gledati benevolentno" Slika nije dostupna Stiže još odličnih vijesti za hrvatske radnike

'Albertansko gospodarstvo je među najzdravijim u svijetu zbog moći sadržane u energiji, poljoprivredi, šumama i industrijskoj proizvodnji', napisao je ministar rada Alberte Thomas Lukaszuk u mailu kojeg je uputio Slobodnoj Dalmaciji, vezano za priču objavljenoj u tom listu, o dvije Hrvatice koje ondje rade.

Tijekom sljedećih deset godina Alberti će i dalje nedostajati radne snage, pa ministar Lukaszuk predlaže da privremeni radnici postanu trajni. 'Ministar Thomas Lukaszuk traži da trajni program stranih radnika zamjeni privremeni program stranih radnika', stoji u članku objavljenog na kanadskoj internetskoj stranici Journal of Commerce.

Ministar napominje da se takvim programom privlače radnici koji posjeduju određene vještine, koje nemaju Kanađani, i time im dopuštaju da ondje stvore dom, troše svoj novac i postanu trajni stanovnici Kanade.

Profesionalni vozači: Odlazimo iz Hrvatske!

Alberta ima veliki problem nedostatka radne snage. Službena je predikcija da će do 2023. godine, ondje nedostajati 96.000 radnika, a lista zanimanja koja se traže je poduža.

Najviše će nedostajati radnika na području građevine, kao što su mehanički, električni i kemijski inženjeri, radnici za upravljanje teškim strojevima, zidari, stolari...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook