Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske nevladine organizacije pročešljat će tajna služba po naredbi predsjednika Putina.


Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je od ruskih tajnih službi (FSB) zatražio da raskrinkaju nevladine organizacije koje djeluju protiv vlasti i imaju "destruktivne namjere", kako bi se u Rusiji izbjegao scenarij koji je u Ukrajini rezultirao svrgavanjem predsjednika s vlasti.

Vezani članci Putinova 'Direktna linija' (Foto: AFP) - 1 Putin: "Ne gubimo nadu da će se dijalog nastaviti i da će libijski sukob biti riješen" Mihail Mišustin Ruska Duma potvrdila Mihaila Mišustina za premijera

"Rusko pravosuđe nevladinim organizacijama omogućuje da vode svoje aktivnosti slobodno i transparentno. No nikada im nećemo dopustiti da ih iskoriste u destruktivne svrhe, kako je bio slučaj u Ukrajini", rekao je na sastanku FSB-a.

Jacenjuk: Prosvjedi na istoku Ukrajine dio su ruskog plana

Ruski predsjednik smatra da su u Ukrajini aktivne "neonacističke, nacionalističke i pobunjeničke strukture financirane iz inozemstva putem nevladinih udruga". Rusija je u više navrata optuživala Zapad da podupire pobunu u Ukrajini, što je završilo svrgavanjem s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča te da je podupirala djelovanje ultranacionalista i ekstremista u Kijevu.

"Treba razlikovati zakonite aktivnosti oporbe, što postoji u svakoj demokratskoj zemlji, potom ekstremizam koji se temelji na mržnji, poticanje mržnje te nepoštivanje zakona i ustava", rekao je ruski predsjednik.

"Treba uočiti razliku između onih koji se vlasti protive na civiliziran način i onih koji služe stranim interesima nauštrb vlastite zemlje", kazao je. Od povratka na vlast u Kremlju 2012. Putin je pojačao kontrolu nad nevladinim organizacijama uvevši zakon prema kojemu se sve politički aktivne organizacije koje koriste financijsku pomoć izvana moraju registrirati kao "strane agencije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook