Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jacenjuk: Prosvjedi su dio ruskog plana

Jacenjuk: Prosvjedi na istoku Ukrajine dio su ruskog plana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi u istočnoj Ukrajini, tijekom kojih su proruski aktivisti zauzeli javne zgrade u tri grada, u sklopu su plana za destabilizaciju Ukrajine i ulazak ruskih vojnika, rekao je u ponedjeljak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a prenose ukrajinski mediji.

Istaknuvši da su ruski vojnici unutar zone od 30 kilometara od ukrajinske granice, Jacenjuk je rekao na sjednici vlade da se "provodi antiukrajinski plan ... u skladu s kojim će strani vojnici prijeći granicu i zauzeti teritorij" Ukrajine. "Mi to nećemo dopustiti", naglasio je.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Jacenjuk je pozvao stanovnike istočne Ukrajine da budu odgovorni i naprave sve kako bi sačuvali teritorijalnu cjelovitost zemlje. U nedjelju su na području Donjecka, Luganska i Harkiva održani separatistički prosvjedi tijekom kojih su zauzete javne zgrade, navodi Ukrajinska pravda.

Neredi u Ukrajini se šire: Prosvjednici zauzeli još jednu vladinu zgradu

Proruski prosvjednici koji su upali u sjedište regionalnog Ukrajinskog vijeća sigurnosti u Luhansku uzeli su oružje, a prometna policija je zatvorila sve ulaze u grad. "Neidentificirani ljudi upali su u zgradu... i uzeli su oružje", priopćila je policija. Po podacima policije, u neredima u Lugansku je ozlijeđeno devetero ljudi.

U međuvremenu je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio na svom Facebook profilu da je zgrada regionalne administracije u Harkivu očišćena od "separatističkih" prosvjednika.

Putin optužen da stoji iza separatističkih nereda

Prosvjednici u Donjecku i Lugansku zatražili su provođenje referenduma o pripojenju Rusiji kakav je održan prošloga mjeseca na Krimu. Avakov je u nedjelju optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da on stoji iza "separatističkih nereda" i obećao je da će oni biti stavljeni pod kontrolu bez primjene nasilja.

Bivša ukrajinska premijerka i predsjednička kandidatkinja Julija Timošenko izjavila je da zauzimanje zgrada administracije uz potporu ruskih specijalnih službi u Donjecku i Harkivu te regionalnog Vijeća sigurnosti u Lugansku predstavlja nastavak ruske agresije na Ukrajinu. Timošenko je najavila da će otputovati u Donjeck, a Jacenjuk je kazao da se tamo već uputio prvi potpredsjednik vlade Vitalij Jarema, dok se Avakov nalazi u Harkivu.

Radikali s jasnim ruskim naglaskom

Jacenjuk je rekao na izvanrednoj sjednici vlade u ponedjeljak da su vlasti tijekom noći razradile plan djelovanja u svezi s pokušajima destabilizacije stanja na istoku Ukrajine te da je Avakov s tim planom otputovao u Harkiv, a Jarema u Donjeck. Također je kazao da je u istočnoj Ukrajini ostalo oko 1.500 "radikala" koji govore s "jasnim ruskim naglaskom" i čije aktivnosti se koordiniraju kroz strane obavještajne službe.

Rusija se zalaže za plan "federalizacije" Ukrajine u kojemu bi regije imale veliku autonomiju, dok Ukrajina tvrdi da je svrha ruskog plana raspad zemlje. "To je pokušaj uništenja ukrajinske državnosti - svrha plana koji je napisan u Ruskoj Federaciji je podijeliti i uništiti Ukrajinu i pretvoriti njezin dio u porobljeni teritorij pod diktaturom Rusije", rekao je Jacenjuk. "To se neće dogoditi", istaknuo je.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je ruski marinac ubio ukrajinskog mornaričkog časnika na Krimu u nedjelju navečer. Tridesetrogodišnji časnik se navodno spremao napustiti Krim. Nije jasno zašto je ruski marinac otvorio vatru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene