Proizvodnja povrća sve je teži posao, a jedna stvar posebno otežava situaciju: "Domaći povrćari umiru u tišini"
Piše DNEVNIK.hr,
10. prosinca 2025. @ 23:11
komentari
PoljoprivredniciFoto: Dnevnik Nove TV
Povrćari se žale na sve težu proizvodnju i visoke troškove, pa je iz godine u godinu broj registriranih proizvođača sve manji.
Podijelite
Proizvodnja povrća u Hrvatskoj sve je teži posao. Visoki troškovi i zakonske prepreke otežavaju svakodnevni rad
"Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i njegovim raspolaganjem de facto je zabranjen razvoj povrćara u Hrvatskoj. U posljednjih deset godina u Zagrebačkoj županiji je prepolovljen broj povrćara. Ne stignu dignuti svoj glas i oni otprilike umiru u tišini", smatra Mario Puškarić, predsjednik Udruge proizvođača industrijskog krumpira.
Problem pogađa i domaće zeljare. Prošle je godine proizvedeno pet i pol tisuća tona kupusa manje nego godinu ranije, dok visoki troškovi i dalje pritišću proizvodnju.
Niska samodostatnost u proizvodnji dodatno otežava situaciju. Hrvatska pokriva samo 48 posto potreba.
Najviše smo uvozili povrće iz Nizozemske - gotovo 37 tisuća kilograma, zatim iz Njemačke 27 tisuća kilograma. Iz Italije uvoz iznosi nešto više od 22 tisuće kilograma, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku do rujna ove godine.
Više o ovoj temi pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Elvire Gašparović: