Obavijesti Video Pretražite Navigacija
naklonost iz Bijele kuće

Putin ima plan B: Ovo bi moglo promijeniti rat u Ukrajini

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Tijekom svoje kratke, ali intrigantne političke karijere Donald Trump je u više navrata pokazao sklonost i simpatije prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Njegov povratak u Bijelu kuću tako bi mogao promijeniti tijek rata u Ukrajini.

Na samitu Rusije i SAD-a u Finskoj 2018.godine Donald Trump odlučio je vjerovati Vladimiru Putinu na riječ kad je porekao rusko uplitanje u američke izbore 2016. potpuno ignorirajući obavještajna izvješća koja tvrde suprotno.

Ako se Trump vrati u Bijelu kuću, taj popuštajući stav prema Rusiji vjerojatno će ponovno postati kamen temeljac američke vanjske politike, a podržava ga većina republikanskih birača i dio članova te stranke u Kongresu.

Njegovi komentari na susretu s biračima koji je ovaj tjedan organizirao CNN još su jednom uvjerili one koji primjećuju njegovu prijateljsku naklonost prema Putinu da su bili u pravu.

Pročitajte i ovo Donald Trump PET MILIJUNA DOLARA ODŠTETE Trump je spolno napastovao novinarku: "On ide dalje kao i uvijek"

Obustava vojne pomoći: "Nemamo ni za sebe oružje, a toliko ga poklanjamo"

Bivši predsjednik SAD-a rekao je da može okončati rat za 24 sata, ali nije rekao kako. Odbio je odgovoriti na pitanje želi li da Ukrajina pobijedi te se požalio na troškove vojne pomoći. "Nemamo ni za sebe oružje, a toliko ga poklanjamo", rekao je, a europske je zemlje optužio da ne daju dovoljno.

Iako je Kongres SAD-a odobrio milijarde dolara financijske pomoći za Ukrajinu od početka rata, Trump bi kao predsjednik mogao usporiti ili čak prekinuti tu potporu. To je već radio kada bi Kongres izglasao slanje vojne pomoći dok je bio na čelu Bijele kuće.

Dio republikanaca osudio je takve Trumpove izjave, ali moguće je, pa čak i vjerojatno, da bi američka potpora Kijevu mogla u potpunosti prestati ako Trump bude ponovno izabran u studenom 2024. U najmanju ruku, ta podrška više neće biti bezuvjetna.

Pojavljuje se i strah da SAD pod Trumpovim vodstvom više ne bi bilo na istoj liniji s europskim partnerima o pitanjima ruskih sankcija. U Velikoj Britaniji osobito strahuju od posljedica Trumpova novog predsjedničkog mandata.

Vladimir Putin Aktivist drži znak: Foto: Afp

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Sve je priznao Kakva izdaja, kako je šef Wagnera zabio Putinu nož u leđa: Mjesecima u kontaktu s Ukrajincima, pogledajte što im je nudio

Ako Trump zaustavi isporuku oružja Kijevu, rat će završiti pod ruskim uvjetima, što je najgora noćna mora Zapada, prenio je BBC riječi Sir Alexa Youngera, bivšeg šefa britanske obavještajne službe MI6.

S druge strane, ako su u Kijevu zabrinuti - dobro to skrivaju. Dan nakon što je Trump iznio komentare, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je za BBC da nije zabrinut zbog američkih izbora 2024.

"Izbori u SAD-u bit će za godinu dana, tko zna gdje ćemo sve biti. Vjerujem da ćemo dotad pobijediti", rekao je, jasno dajući do znanja da ne vjeruje u slabljenje odnosa između Ukrajine i Sjedinjenih Država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene