Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Putin raspustio vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin raspustio je vladu na zahtjev premijera Mihaila Fradkova, prihvativši prethodno njegovu ostavku na sastanku u Kremlju. Vlada je raspuštena samo tri mjeseca prije održavanja parlamentarnih izbora u zemlji.

Najavljujući raspuštanje, Putin je kazao kako se zemlja 'približava parlamentarnim izborima nakon kojih slijede predsjednički. Svi mi moramo razmišljati o tomu na koji način izgraditi novu strukturu vlasti kako bi što bolje odgovarala predizbornom razdoblju te pripremila zemlju za doba nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora', rekao je ruski predsjednik.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Nose crvene karanfile Moskva: 'Rijeke' ljudi odaju počast ubijenom Borisu Nemcovu

Premijer Fradkov je izvijestio kako se njegova odluka o podnošenju ostavke temelji na 'približavanju značajnih političkih događaja u zemlji i želji da se predsjedniku omogući puna sloboda pri donošenju odluka, uključujući i onih osobnih'.

Reorganizacija je uslijedila uoči ključnih parlamentarnih izbora koji će se u zemlji održati 2. prosinca, a tri mjeseca nakon njih održat će se i predsjednički izbori.

Razrješenje vlade trebalo bi rezultirati izborom novog premijera, za kojega se smatra da će biti Putinov izbor i osoba koja će ga naslijediti nakon što u ožujku odstupi s predsjedničke dužnosti.

Fradkov će nastaviti raditi kao premijer u svojstvu obnašatelja
dužnosti dok ne bude imenovan novi premijer, potvrđen od strane parlamenta.

Tijekom zadnjeg transfera predsjedničkih ovlasti u Rusiji, tadašnji predsjednik Boris Jeljcin imenovao je Putina premijerom 1999., nekoliko mjeseci prije nego što je Putin postao predsjednik države. 

Iako je Putinov izbor njegova nasljednika obavijen velom tajne, većina analitičara vjeruje kako bi on na tom mjestu rado vidio zamjenika premijera Sergeja Ivanova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene