Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u petak da je spreman da zatraži od svog sirijskog kolege Bašara al-Asada da se angažira u procesu političkih promjena u ratom zahvaćenoj zemlji, i naveo da će nastaviti podržavati svog saveznika.


"Spremni smo nastaviti rad sa Asadom po pitanju njegovog angažiranja u razgovorima sa 'zdravom' opozicijom, a u pravcu političkih reformi, što je sasvim izvodljivo", rekao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Vezani članci Prosvjed za Alekseja Navaljnog EU traži oslobađanje Navaljnoga i osuđuje nasilje protiv demonstranata Aleksej Navaljni Navaljni optužuje Putina da je naručio da mu stave otrov na donje rublje, iz Kremlja odbacuju optužbe: "Bolesnik pati od delirija..."

Rusija je, napominje AFP, u travnju bila domaćin razgovora predstavnika sirijske vlade i umjerene sirijske opozicije, ali izostanak ključnih prognanih opozicijskih skupina znači da nema napretka u rješenju sirijskog sukoba.

Putin je rekao da će Moskva nastaviti da podržava vladu u Damasku, ističući strahovanje da će Sirija proći kao Libija i Irak ukoliko Asad ode s vlasti. "Mislim da je ta naša odluka dobra i teško je da se od nas očekuje drugačiji stav", rekao je Putin.

Putin pokreće istragu - Jesu li Amerikanci stvarno sletjeli na Mjesec?

On je istovremeno pozvao Zapad da učini "dodatne napore u borbi protiv apsolutnog zla" a to je fundamentalizam Islamske države. U ratu u Siriji poginulo je vise od 230.000 ljudi, prema monitoring grupama, a oko polovice stanovništva pobjeglo je iz svojih domova.

Sukob je počeo 2011. godine kao miroljubiv pokret za političke promjene a prerastao je u opći rat na višestrukim frontama nakon što se vlada brutalno obračunala s disidentima, navodi AFP.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook