Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolno pitanje

Putin i Timošenko dogovorili isporuku plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Vladimir Putin objavio je u četvrtak da se s Kijevom dogovorio o bolnom pitanju isporuke plina, rekavši kako je spreman revidirati bilateralne ugovore o isporuci plina, nakon razgovora s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko u Jalti, na jugu Ukrajine.

'Premijerka je postavila niz pitanja u svezi s krizom. Ocijenili smo da je moguće udovoljiti tim željama i revidirati ugovore' zaključene prije toga, rekao je Putin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Timošenko. Rusija je pristala smanjiti količinu plina koji će Kijev od nje kupovati bez plaćanja penala i za 60 posto povećati cijenu dopreme ruskog plina Europi preko Ukrajine, dodao je. 'Gazprom i Naftogaz dogovorili su se o novim količinama', rekao je Putin, misleći pritom na rusku i na ukrajinsku naftnu tvrtku. 'Cijena prijevoza porast će oko 60 posto', kazao je.

Pročitajte i ovo Muškarac poginuo, troje ozlijeđenih u ukrajinskim napadima Područje Belgoroda Ukrajinci žestoko napali teritorij Rusije! Slika nije dostupna PREKID UVOZA Putin poslao poruku Europi: "Neprijateljske zemlje priznaju da ne mogu bez ruskog plina"

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je u pismu ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu nešto ranije u četvrtak da će doprema plina Europi preko Ukrajine ponovno biti ugrožena ako Kijev i Moskva ne revidiraju plinske ugovore potpisane u siječnju. 'Ugovor o prijevozu ne predviđa načelo 'isporuči ili plati'', ni 'gotovo nikakve sankcije' Rusiji ako ova ne ispuni svoje obveze, dodao je Juščenko.

>> Ruski plin u Sloveniju preko Hrvatske?

Ukrajina, čija je energetska potrošnja naglo pala zbog svjetske gospodarske krize, mogla bi platiti penale u iznosu od 8,5 milijarda dolara samo za 2009., ili dvostruko više nego što je Kijev platio za stvarno potrošeni plin, rekao je na tiskovnoj konferenciji. Četvrtinu potreba EU-a za plinom osigurava Rusija, od čega 80 posto dolazi preko Ukrajine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene