Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još se ne zna

Ruski plin u Sloveniju preko Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još se ne zna hoće li slovenska trasa plinovoda Južni tok, koji planira ruski Gazprom, biti priključena preko Mađarske ili Hrvatske, rekao je u razgovoru za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije u utorak navečer državni tajnik za energetiku Janez Kopač.

Kopač je na operativnoj razini s Gazpromom vodio razgovore koji su u subotu doveli do potpisivanja slovensko-ruskog sporazuma, prilikom posjeta premijera Boruta Pahora Moskvi. Njime se predviđa da se i Slovenija priključi gradnji plinovoda koji bi 2015. godine kroz zapadni Balkan vodio prema Italiji, te da Gazprom i slovenski Geoplin u tu svrhu osnuju zajedničko mješovito poduzeće za gradnju plinovoda. 'U razgovorima je najviše bilo riječi o vezanju slovenske trase na Mađarsku, a zadnjih mjeseci pojavila se i kombinacija s Hrvatskom. O vezi s Austrijom uopće se nije govorilo', rekao je Kopač.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Gazprom energoinvest Loše vijesti iz susjedstva: Gazprom najavio značajno poskupljenje plina

On je istaknuo da bi gradnja Južnog toka vjerojatno značila da se neće graditi konkurentski plinovod Nabucco, ali da vrijedi i obrnuto, te da sve ovisi o tome koliko će Gazprom osigurati kupaca za planirane količine plina, te da za tako velike i skupe projekte nitko ne može a priori jamčiti da će se i ostvariti.

>> Gazprom zabrinut da Ukrajina neće isplatiti plin

Iako su plinovodu Gazproma u neku ruku konkurentski projekti nabave tekućeg plina i njihova skladištenja, Kopač je rekao kako smatra da to u slučaju mogućeg LNG terminala u Jadranu (Krk) nije slučaj i da se ta dva projekta vjerojatno ne bi kosila, odnosno međusobno konkurirala. Slovenija je i prije izrazila interes za gradnju LNG terminala za tekući plin na Krku, a u tom projektu sudjeluje i slovenski Geoplin s 1-postotnim udjelom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene