Vladimir Putin i Barack Obama (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Barack Obama (Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Barack Obama su u srijedu u telefonskom razgovoru izjavili da su spremni ojačati vojnu koordinaciju između dviju zemalja u Siriji, objavio je Kremlj.


"Dvije strane su potvrdile da žele ojačati koordinaciju između ruskih i američkih snaga u Siriji", precizira Kremlj u priopćenju, ali ne navodi pojedinosti o obliku te koordinacije.

Putin je također pozvao svog američkog kolegu da pomogne u raskidu umjerene oporbe s terorističkim skupinama poput Fronte Al-Nusra, rečeno je.

Putin i Obama su naglasili važnost nastavka mirovnih pregovora pod okriljem UN-a. Dva kruga neizravnih međusirijskih mirovnih pregovora su održani od početka godine u Ženevi bez ikakvog napretka. Službe sigurnosti Sjedinjenih Država i Rusije već surađuju u Siriji i Moskva je već u lipnju pozvala na zajedničke odlučne akcije protiv Fronte Al-Nusra.

Sredinom svibnja je Rusija predložila Sjedinjenim Državama zajedničke udare na džihadističke skupine u Siriji, što je Washington odmah odbacio.

Američki državni tajnik John Kerry je u srijedu pozdravio 72-satno primirje koje je proglasio režim Damaska u Siriji, kako bi s Rusijom radio na njegovom pretvaranju u trajno primirje. (Hina)