Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pusić u Beogradu najavila hrvatsko priznanje Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Realno je očekivati da će Hrvatska priznati neovisno Kosovo najvjerojatnije ovaj mjesec, ali će usprkos tomu odnosi između Zagreba i Beograda ostati dobri, izjavila je danas u Beogradu predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić.

Hrvatska će priznati neovisno Kosovo, u kojem trenutku ne znam, ali je realno očekivati da će to biti ovaj mjesec", kazala je Vesna Pusić, koja je u beogradskom hotelu "Hyatt" sudjelovala na konferenciji Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića o temi "Srbija u Europu, Europa u Srbiju".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...'' Aleksandar Vučić O ratnoj odšteti kasnije Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

Zagreb će Kosovo priznati tek kad to učini većina zemalja jer Hrvatska "procjenjuje trenutak u kojem će službeno priznati Kosovo zato što izrazito cijeni i važni su joj odnosi sa Srbijom, te ne želi pokazati neoprez ili zanemariti činjenicu da je to za Srbiju u ovom trenutku osjetljivo političko pitanje, istaknula je Pusić. Dodala je da kosovsko pitanje nije nešto što se Hrvatske ne tiče, te da Hrvatska želi zadržati kvalitetne i dobrosusjedske odnose sa Srbijom.

Nakon prvih reakcija, ocijenila je, Srbija će morati zadržati dobre odnose sa svim zemljama koje priznaju Kosovo jednostavno rzato što će to biti "većina zemalja u svijetu i većina zemalja u Europi". Za Srbiju je sigurno racionalan interes da se ne samoizolira, kazala je Pusić, dodavši kako je očito većinska procjena da je destabilizacija koja je proizvedena neovisnošću Kosova na srednji, a pogotovo na duži rok, "de facto stabilizirajuća i za regiju i za Srbiju". Zadržavanje stanja kakvo je bilo prije trajno bi opterećivalo i Srbiju i cijelu regiji, ocijenila je, obrazloživši da u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova nije riječ o međunarodnom pravu, već o rezultatima agresivnih ratova i sadašnje je stanje vjerojatno njihova zadnja posljedica, kazala je Pusić. Podsjetila je da se u zadnjih devet godina, od kada je na Kosovu uprava UNMIK-a, pokazalo da na Kosovu nije uspostavljena vlast srbijanskih tijela zbog čega se ne treba ni posebno veseliti, ni posebno očajavati.

"To je jednostavno činjenica loše politike", zaključila je predsjednica HNS-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene