Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Policija tijekom dana primila čak 25 dojava o incidentima u srpskim školama: Neki učenici prijetili plastičnim pištoljima

Aktualno Galerija Cvijeće i svijeće pred beogradskom školom Cvijeće i svijeće pred beogradskom školom Foto: Tom Dubravec/Cropix Hitne službe na mjestu pucnjave u Beogradu - 1 Hitne službe na mjestu pucnjave u Beogradu - 1 Foto: Associated Press Majka učenice koja je bila na popisu ubojice slomila se među gomilom Majka učenice koja je bila na popisu ubojice slomila se među gomilom Foto: Vlado Kos / CROPIX Tuga u Srbiji, ilustracija - 1 Tuga u Srbiji, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +8 Tuga u Srbiji, ilustracija - 2 Galerija 1/13 >>
Cijela je Srbija u žalosti nakon pucnjave u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara u Beogradu, u kojoj je ubijeno osmero učenika i zaštitar. Novi detalji masakra otkrivaju se i u četvrtak, a srpska vlada najavila je niz mjera koje se tiču vatrenog oružja.

 

  • Vlada donijela niz mjera vezanih za vatreno oružje
  • Dan nakon stravične pucnjave Srbija je u žalosti
  • Osmero učenika i zaštitar ubijeni su
  • Šestero učenika i učiteljica nalaze se u bolnicama
  • Dvoje ranjenih bori se za život

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:25 Tijekom dana policija je primila 25 dojava iz škola u nekoliko gradova Srbije da su u tim objektima neki učenici imitirali ponašanje dječaka ubojice iz Beograda.

Neki učenici su prijetili plastičnim pištoljem, donosili navodne popise za odstrel, simulirali pucnjavu ili ubojstva i slično.

U nekim slučajevima policija je obavila razgovore s tim učenicima i njihovim roditeljima, a u nekim situacijama je privremeno oduzeto i vatreno oružje koje članovi obitelji djeteta imaju u legalnom posjedu, piše Kurir.

21:55 Često su odrasli zbunjeni i ne znaju kako razgovarati s djecom. Što i kako savjetuju psiholozi, objasnila je Ella Selak Bagarić iz Hrvatske psihološke komore u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Martinom Bolšec Oblak. Više čitajte >>OVDJE

21:54 Majka učenice koja je bila na popisu za odstrel 13-godišnjeg ubojice progovorila je o odnosu njezine kćeri i njega. Rekla je da su bili u platonskoj vezi i da su svaku večer pričali po dva sata.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE

21:20 Košarkaši Partizana i Real Madrida oprostili su se od osmero djece i školskog zaštitara koji su ubijeni u napadu na školu u Beogradu. Igrači su održali emotivne govore, a nakon toga navijači su u teren ubacili bijele ruže. Mnogi su plakali, a nema tko se nije rastužio. Više pročitajte >>OVDJE.

19:45 Srbija tuguje i tisuće se ljudi cijeli dan opraštaju od osmero djece i zaštitara koji su tragično izgubili život u masakru 13-godišnjeg učenika. U petak počinje trodnevna žalost u cijeloj zemlji, a o ovoj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala s patrijarhom Porfirijem i Miloradom Antićem iz Foruma srednjih škola. Više čitajte >>OVDJE.

19:17 Na zagrebačkom Cvjetnom trgu ispred pravoslavne crkve pale se svijeće u znak pijeteta i solidarnosti s obiteljima poginule djece i građanima Beograda.

"U tišini, bez ikakvog isticanja, Zagrepčani pale svijeće za poginule u beogradskoj osnovnoj školi. Ovdje na Cvjetnom, na prostoru između pravoslavne crkve i Preradovićeva kipa, okupilo se trenutačno desetak građana, a mnogi još pristižu na ovaj način iskazati počast žrtvama tragedije kakvu Srbija ne pamti. Iz građanske incijative Zagreb te zove kratko su poručili da je ova tragedija svojevrsni alarm za promjene u odgoju i obrazovanju te zdravstvenoj zaštiti. Kažu, djeca prvenstveno trebaju biti sretna i sigurna da se ovakvi događaji ne bi ponovili. Prozivanja u ovom trenutku nemaju smisla, ali smatraju kako su institucije zakazale", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

19:10 "Jučer u Vladi Srbije nije bilo osobe koja nije plakala, nije bilo ministra koji nije plakao. Nije bilo osobe u Srbiji koja nije plakala. Danas je Vlada usvojila čitav niz mjera o kojima je pričao i predsjednik. Ne mislim da je sustav zakazao", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući na TV Pink. 

18:47 Dječak koji je bio u učionici beogradske škole kada je u nju ušao 13-godišnji ubojica ispričao je kako je izgledao krvavi pohod.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE

18:12 Dječak koji je počinio masakr u beogradskoj školi nije mogao za tri puta u streljani steći takvo iskustvo da takvom preciznošću ubije svoje školske kolege i zaštitara, rekla je za Tanjug oružarka Ana Simonović iz jednog beogradskog airsoft kluba. 

On jest bio uvježban, ali ne u streljani, već je aktivno trenirao airsoft. Na treninge airsofta dovodio ga je otac i zajedno su trenirali. To je antistres igra današnjice i nema limit u godinama, kao ni paintball, ustvrdila je Simonović, prenosi Nova.rs.

17:42 Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac u Beogradu je razgovarala s Igorom Jurićem iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

"Moje osobno mišljenje je da sve svaljujemo na djecu. Percepcija odraslih je da smo djeci dali previše prava, a ne govorimo o tome koliko smo sebi dali prava da se njima ne bavimo i ovo je posljedica toga. Ovo je iznenađenje i strašan događaj koji nas je sve potresao, ali je to iznenađenje samo za one koji nisu dovoljno u ovoj temi", rekao je.

Razgovor možete pogledati >>OVDJE.

16:35 Majka učenice OŠ Vladislava Ribnikara čije je ime također bilo na popisu ubojice počela je vikati na mjestu gdje su se građani okupili da bi ostavili cvijeće i zapalili svijeće za pokojne. Bila je, naime, uzrujana natpisom raširenim na školskoj ogradi na kojem je pisalo "Razgovarajte s djecom".

"Bio mi je u kući! Sklonite te laži! Razgovarali su roditelji! Roditelji su razgovarali s njim! Ne lažite više! Nije igrao igrice! Nije bio zlostavljan! Bio je voljen! Bile su zaljubljene djevojčice u njega!" izderala se, nakon čega joj je podršku iskazala jedna osoba koja je rekla: "Tako je. Bravo."

"Tako je! Tako je! On je bio jedno razmaženo, obijesno, monstruozno dijete! Moja kćer mu je bila na popisu!" nastavila je majka djevojčice.

 

15:30 U još jednoj beogradskoj školi dogodio se incident inspiriran jučerašnjom tragedijom. Jedan od učenika na društvenim mrežama pokušao je imitirati neke od postupaka dječaka koji je ubio devetero osoba. Nadležni u školi odmah su pozvali policiju i druge službe. Policija je privela učenika i njegove roditelje te je on do daljnjeg  udaljen sa nastave.

14:30 Djeca na društvenim mrežama dijele tekst autorice Maje Kotličić.

"Prije nego što počneš upirati prstom u druge, možda ipak da ga staviš na čelo.

I da pitaš onog malog šutljivog iz susjedstva kakav mu je bio dan. I da njoj kažeš da joj fenomenalno stoje naočale s dioptrijom. I kada ti dijete govori što mu se dogodilo, ti ga stvarno slušaš.

On nije dobar zato što šuti. On šuti zato što mu nije dobro. Jer sve će biti u redu. Dok jednom ne bude."

 

 

13:30 Vlada Republike Srbije iznijela je niz mjera u kojima se predlaže i Moratorij na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja na dvije godine. U roku od tri mjeseca mora biti završena revizija svih izdanih dozvola za držanje oružja.

U roku od šest mjeseci potrebno je završiti kontrolu osoba koje imaju dozvole za posjedovanje oružja, kao i jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za sigurno pohranjivanje i čuvanje oružja kako do njega ne bi mogli doći maloljetnici i neovlaštene osobe.

Također, provest će se kontrola svih streljana u Srbiji. Mora biti završena u roku od tri mjeseca, u roku od mjesec dana potrebno je pripremiti propise o uvjetima i načinu korištenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloljetnicima.

Iz vlade traže i izmjene Kaznenog zakona kojima bi se propisala odgovornost onima koji maloljetnicima i drugim neovlaštenim osobama omoguće da dođu do vatrenog oružja ili ih uče rukovati njime.

Osim toga, razmotrit će se spuštanje starosne granice za kaznenopravnu odgovornost na 12 godina i omogućavanje uvođenja obveznih testova na narkotike u školama. Razmotrit će se i pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisanih obveza pružatelja medijskih usluga, uključujući internet i druge platforme kao što su društvene mreže, piše Blic.

13:16 U četvrtak su stigli rezultati toksikološke analize 13-godišnjaka koji je počinio stravičan zločin u beogradskoj osnovnoj školi. Doznajte ih OVDJE.

12:59 Susjedi dječaka koji je počinio stravično djelo još uvijek su u šoku. Iako nemaju snage za komentiranje ogromne tragedije koja se dogodila, navode da o dječakovoj obitelji ne mogu kazati ružnu riječ. Što su sve rekli, pročitajte OVDJE.

12:46 Nakon stravičnog čina u beogradskoj osnovnoj školi devetogodišnjak u drugoj osnovnoj školi napravio je popis za likvidaciju te simulirao da puca u zaštitara. Više o tome pročitajte OVDJE.

12:02 Mladić iz Bihaća na svojem je profilu na Instagramu najavio masakr u srednjoj školi u Bihaću. Što je točno napisao, pročitajte OVDJE.

11:50 Nakon što je održana minuta šutnje zbog masovne pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi, jedan je učenik napravio ono čega su se svi pribojavali. Što se točno dogodilo, pročitajte OVDJE.

11:29 Kako je naglasio načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović, prema svim informacijama kojima raspolažu, vršnjačkog nasilja nad dječakom nije bilo niti je on u njemu sudjelovao. Objasnio je zašto je učenik promijenio razred. Njegovo objašnjenje pročitajte OVDJE.

10:35 Dvoje od sedmero ranjenih u teškom je stanju, izjavili su liječnici beogradskih klinika u četvrtak. Njihove izjave pročitajte OVDJE.

10:21 Riječi utjehe nema za obitelji djece koja su ubijena u pucnjavi u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara, a koje je života lišio njihov školski kolega. Njihovi prijatelji, obitelji i građani Beograda dolaze im odati počast.

Ispred škole ostavljaju svijeće, cvijeće, crteže, poruke i plišane igračke, a jedan prizor posebno je potresan. Pogledajte ga OVDJE.

9:58 Brojni građani pohrlili su darivati krv kako je ne bi nedostajalo za ozlijeđene nakon jučerašnje pucnjave. Stvorile su se i gužve, a više o tome pročitajte OVDJE.

9:42 Majka dječaka koji je bio u školi dok je trajao masakr otkriva kako mnoga djeca u početku nisu bila svjesna što se događa te da su mislila da netko baca petarde, a onda je počeo kaos. Njezinu ispovijest pročitajte OVDJE.

9:27 Nakon pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi na terenu je u jednom trenutku bilo čak 11 ekipa Hitne pomoći. Liječnica Ivana Stefanović poručila je da su njezini kolege i dalje potreseni jer su ih dočekali prizori na koje ih niti jedan fakultet ne može pripremiti. Kako je to izgledalo u srijedu, pročitajte OVDJE.

Pročitajte i ovo Hitne službe na mjestu pucnjave u Beogradu - 5 Sve je jasno Je li bio pod utjecajem alkohola i droge? Stigao toksikološki nalaz dječaka koji je ubio osmero vršnjaka i zaštitara

9:15 U javnost je procurila audiosnimka masakra. Djeca isprva nisu bila svjesna što se događa, neki su se čak i smijali na zvuk pucnjeva, no onda je počeo pakao. Više o tome pročitajte OVDJE.

9:06 Mlađa sestra dječaka ide u istu osnovnu školu i u trenutku masakra bila je u učionici nedaleko od one u kojoj je ubijao njezin brat. Nakon tog stravičnog čina djevojčica je u pratnji psihologa i socijalnih radnika prebačena u obitelj bliskih rođaka. Više o tome pročitajte OVDJE.

8:45 Otkriveni su detalji s policijskog saslušanja oca dječaka koji je jučer u osnovnoj školi počinio nezapamćeni zločin. Potvrdio je da je imao dozvolu za oružje koje je njegov sin koristio za krvavi pohod.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Beogradu "Morat će se odseliti" Susjedi otkrivaju detalje o dječaku ubojici: "Upucao je i djevojčicu koja mu se sviđala"

Na policijskom saslušanju rekao je da je u sefu držao puške i pištolje, ali da je sve bilo pod šifrom te da mu nije jasno kako je njegov sin saznao šifru. Više detalja sa saslušanja možete pronaći OVDJE.

7:00 Cijela je Srbija u žalosti nakon pucnjave u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara u Beogradu, u kojoj je ubijeno osmero učenika i zaštitar. Više o masakru u srijedu pročitajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene