Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki se nakon posla slomili

Liječnici iz hitne šokirani prizorima na mjestu masakra u školi: "To je stres na koji se ne pripremate na fakultetu"

Pucnjava u Beogradu
Pucnjava u Beogradu Foto: Afp
Nakon pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi na terenu je u jednom trenutku bilo čak 11 ekipa Hitne pomoći. Liječnica Ivana Stefanović poručuje da su njezine kolege i dalje sve potresene jer su ih dočekali prizori na koje ih niti jedan fakultet ne može pripremiti.

Nakon tragedije u srijedu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na terenu je u jednom trenutku bilo čak 11 ekipa Hitne pomoći. Iako je riječ o liječnicima s ogromnim iskustvom, prizori koji su ih dočekali su ih zatekli.

Liječnica iz hitne Ivana Stefanović rekla je da je prvi poziv u srijedu stigao u 8:43. Rečeno im je da se u školi nešto događa te da se čuje pucnjava i ima ranjenih.

"Kao što protokol nalaže, odmah pošaljete tri najbliže ekipe. Bile su tamo vrlo brzo. Oni su nam javili što se događa, tako da smo cijeli posao brzo reorganizirali kako bi spasili što je moguće više ozlijeđenih", kazala je. Kako su stizali, tako su odvozili ozlijeđene, navodi.

"Nakon toga je ostalo još šest ekipa na terenu, jedna se vratila. Nakon toga smo poslali pet ekipa da budu kod Policijske postaje kada se skupe roditelji, prijatelji i rodbina, bude li potrebe", dodaje Stefanović.

Liječnici na raspolaganju i profesorima

Dok je u školi trajao očevid, u jednom trenutku je čak 11 ekipa hitne pomoći bilo s obje strane škole kako bi pomogli roditeljima okupljenima na Cvetnom trgu, gdje su djeca izvedena, a i s druge strane, gdje su roditelji tražili djecu koja im se nisu javljala na telefon.

Pročitajte i ovo Pucnjava u školi u Beogradu Masakr u školi Objavljena jeziva audiosnimka iz učionice, djeca nisu ni bila svjesna da im se ubojica približava: "Molim vas, pomozite"

"Liječnici su tu bili i da se nađu profesorima i učiteljima te škole, svima koji nisu bili spremni na ovakvu vrstu stresa, na ovakvu tragediju. Na to sigurno nitko nije spreman, čak iako ste profesionalno educirani. Ti ljudi su odradili izvanredan posao", istaknula je Stefanović.

U školu je došla kao roditelj, ali...

Ona je, kaže, u školu pošla kao - roditelj.

"Bila sam bez uniforme, taj dan nisam radila nego sam otišla pokupiti svoje dijete. Naravno da ćete ići vidjeti koliko ima ozlijeđenih i pomoći kolegama u trenutku kad shvatite da je vaše dijete sigurno", dodaje.

Naglašava da su i dalje svi potreseni. Iako su svi ostali na terenu dok je trebalo, neki od liječnika su se na povratku slomili, piše RTS.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Beogradu Dan poslije Novi detalji masakra u Beogradu: Otkriven mogući razlog velikog broja ubijenih i ranjenih u napadu 13-godišnjaka

"To je stres na koji se ne pripremate na fakultetu. Ne bi trebali raditi takve stvari. Kada se to dogodi, radite sve što možete, ali morate biti svjesni kako poslije trebate i vaš stres izbaciti. Začuđujuće smo dobro", navodi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene