Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva ministarska sjednica zajedničkog odbora članica CEFTA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva sjednica Zajedničkog odbora zemalja članica Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Europi (CEFTA) održana je u petak na Ohridu, a na njoj su sudjelovali ministri gospodarstva šest od osam članica te regionalne organizacije.

Na sjednici su osnovana tijela i donesene odluke ključne za početak funkcioniranja proširenog i moderniziranog Ugovora CEFTA 2006., koji je prošle godine potpisan u Bukureštu na inicijativu Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve manje prozvodimo Zabrinjavajuće: Dramatično pada proizvodnja duhana Slika nije dostupna Regairao na izjavu Jakovine 'BiH neće odustati od zabrane uvoza za neke hrvatske klaonice'

Novi Ugovor stupio je ovoga ljeta na snagu u šest od osam članica CEFTA-e: Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Moldaviji i Misiji UN-a na Kosovu. 

Parlamenti Srbije i BiH ratificirali su sporazum 24. rujna.

Ugovor o izmjeni i dopuni pristupanja CEFTA-i, kojim se omogućuje članstvo u ovoj organizaciji i zemljama koje nemaju status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, parafiran je u Bruxellesu 10. listopada 2006., a osam zemalja članica potpisalo ga je u Bukureštu 19. prosinca 2006. godine.

Govoreći o važnosti skupa u Ohridu, hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić istaknuo je da su donesene sve odluke potrebne da CEFTA u potpunosti profunkcionira te da se uklone barijere gospodarskoj suradnji zemalja članica.

Tako su osnovani pododbori za poljoprivredu, carine, ulaganja, čime su stvorene pretpostavke za povećanje robne razmjene, veća ulaganja i uopće za što bolju gospodarsku suradnju, rekao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, CEFTA je važna za Hrvatsku jer se radi o zemljama s kojima ima izvanredno dobre gospodarske odnose.

U prošloj godini ukupna robna razmjena sa zemljama CEFTA-e iznosila je tri milijarde američkih dolara, od čega je Hrvatska izvezla robe u vrijednosti od dvije milijarde američkih dolara, što znači da je ostvarila znakovit suficit.

Vera Rafajlovska, ministrica gospodarstva Makedonije koja ove godine predsjeda CEFTA-om, naglasila je da je uspješna regionalna suradnja koja se ostvaruje preko CEFTA-e značajna priprema njezinih članica za ulazak u Europsku uniju.

Pakt za stabilnost, Europska komisija i ostale članice međunarodne zajednice podupiru gospodarsku suradnju u jugoistočnoj Europi pružanjem političke, tehničke i financijske pomoći Ugovoru CEFTA, rekao je koordinator Pakta Erhard Busek pozdravljajući sudionike skupa.

Na skupu u Ohridu bio je i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević u svojstvu glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene