Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regairao na izjavu Jakovine

'BiH neće odustati od zabrane uvoza za neke hrvatske klaonice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je kako BiH neće odustati od zabrane uvoza mesnih proizvoda za hrvatske tvrtke koje ne ispunjavaju standarde Europske unije.

Reagirajući na izjavu hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji je ovakvu odluku bosanskohercegovačkih vlasti nazvao nepromišljenom, uz tvrdnju kako je riječ više o političkom nego o gospodarskom pitanju, Šarović je u izjavi koju u petak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" istaknuo kako u odluci o zabrani uvoza mesa i mesnih prerađevina iz nekih hrvatskih klaonica nema ničega neuobičajenog.

"To je logični slijed zbivanja nakon ulaska Hrvatske u EU. Kao što BiH kod izvoza u Hrvatsku ima određena ograničenja nakon 1. srpnja jer izvoz u zemlje EU zahtijeva ispunjavanje europskih standarda, jednako tako hrvatske tvrtke moraju uskladiti svoj rad s propisima i standardima EU", kazao je Šarović.

>>
BiH desecima hrvatskih tvrtki ZABRANILA UVOZ MESA!

Podsjetio je kako Hrvatska više nije članica CEFTA-e te se na njene proizvode više ne primjenjuju standardi koji vrijede za zemlje članice tog ugovora, te dodao da i BiH ima svoje propise koje Hrvatska mora poštovati a ima i obvezu štititi domaće proizvođače.

Na najavu ministra Jakovine kako će o svemu izvjestiti Europsku komisiju, Šarović je odgovorio da nema ništa protiv toga. "Neka se obrate Europskoj komisiji jer mi smo obavijestili Europsku komisiju o svemu", kazao je Šarović.

Po dostupnim informacijama za sada je više od 50 hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom mesa dobilo zabranu izvoza svojih proizvoda u BiH. Taj popis međutim nije konačan a trebao bi biti kompletiran do početka sljedećeg tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene