Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Dvadeset i jedan vojnik snaga libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) je poginuo, a 120 je ranjeno u nedjelju u Sirtu u borbama protiv Islamske države (IS), rekao je jedan medicinski izvor.


18:04 - Vojnici su ubijeni u "zadnjoj fazi" ofenzive na položaje koje još kontrolira IS u svom uporištu u Sirtu, a koju su pokrenule snage libijske vlade nacionalnog jedinstva.

Oko tisuću vojnika je mobilizirano kako bi potpuno potisnuli džihadiste koji pružaju otpor u dvjema četvrtima tog priobalnog grada kojega je velik dio od početka ljeta oslobodila GNA.

U tim "žestokim uličnim borbama" poginuo je 21 vojnik vladinih snaga, a 120 je ranjeno, rekao je medicinski izvor. Fotograf je vidio i trupla dvojice boraca IS-a na ulici.

Potpuno oslobađanje grada, 450 km istočno od Tripolija, bilo bi velik poraz za IS koji ga je zauzeo u lipnju 2015. i pretvorio u bazu za širenje izvan granica Sirije i Iraka.

Vladine snage su počele ofenzivu 12. svibnja i 9. lipnja ušle u taj grad, rodno mjesto bivšeg diktatora Moamera Gadafija, gdje su zauzele luku i upravno središte.

Provladine snage se već nekoliko dana pripremaju za tu "presudnu bitku" s IS-om pošto su potisnule džihadiste na njihove zadnje obrambene položaje.

U operaciji sudjeluje 1.000 vojnika, IS planiraju posve izbaciti iz grada

13:07 - Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva pokrenule su u nedjelju "posljednju fazu" ofenzive na položaje koje još kontrolira skupina Islamska država u svojem uporištu u Sirtu, rekao je glasnogovornik tih snaga.

"Naše su snage ušle u posljednje dvije četvrti IS-a u Sirtu", izjavio je Reda Isa, glasnogovornik novinskog centra provladinih snaga. "Posljednja bitka za Sirt je počela", dodao je on.

"Približno 1000 vojnika sudjeluje u posljednjoj fazi operacije", rekao je Isa.

Smješten 450 kilometara istočno od Tripolija, Sirt je najvažniji grad u Libiji koji IS kontrolira od lipnja 2015. Snage libijske vlade ondje su ušle 9. lipnja u okviru ofenzive pokrenute 12. svibnja.

"Jedan od naših tenkova uspio je uništiti autobombu usmjerenu na naše snage, neutralizirajući je prije nego je dosegla cilj", objasnio je glasnogovornik. (Hina)