Večerašnje 'Provjereno' donosi priču o Peri Vincetiću, takozvanom Konju, pripadniku HVO-a kojeg traži Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zbog sumnje za ratni zločin prema civilnom stanovništvu.

Galerija Provjereno-Lice s tjeralice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Provjereno-Lice s tjeralice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Provjereno-Lice s tjeralice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +2 Provjereno-Lice s tjeralice (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Optužnica ga, između ostalog, tereti i za zločine počinjene prema obitelji Benković, Marku i njegovoj supruzi Tunde. Za Vincetićem, koji je promijenio ime u Marco Vidović, raspisana je Interpolova tjeralica, a reporterki 'Provjerenog' Emi Branici trebalo je dva dana da ga locira i dogovori intervju s njim.

Vezani članci Provjereno: Ana Grgić, žrtva pedofilije - 2 Stravična ispovijest žene koju je svećenik godinama zlostavljao: "Počelo je već negdje s 8, 9 godina, a kad sam ušla u pubertet - postalo je puno intenzivnije" Provjereno: Kristina Gračaković - 1 Pokopala kćer, a dan nakon morala na burzu: "Ni jedna majka nije zaslužila prolaziti tako strašne stvari. U ponedjeljak je bila sahrana, u utorak sam već centar zvala"

Pred kamerama 'Provjerenog' Tunde i Marko Benković prisjetili su se ratne 1992. godine u Orašju. Vodili su tada restoran i noćni klub, a mislili su da rat neće doći do njih. Jedne noći, govore Benkovići, pripadnici postrojbe pod vodstvom Pere Vincetića Konja ušli su u njihov lokal i započeli svoj pohod. Pero Konj i drugi policajac Mato Baotić, kažu Benkovići, odveli su Tunde.

"On je izvadio neki veliki nož i onda stavio ovdje na vrat. Onda sam se uplašila najviše kad smo sjeli u auto i taj Vincetić je zavezao oči. I on je imao kaiš i otkopčao je kaiš i mene naredi da se ja skinem. Normalno, ja to nisam htjela, ali već sam drhtala. Iza leđa je došao Vincetić i tako me silovao. Poslije su se zamijenili", rekla je Tunde pred kamerama 'Provjerenog' i prisjeća se kako joj je u glavi jedina misao bila hoće li ostati živa. Zatim je, pričaju Benkovići, došao red i na njezinog supruga Marka.

"Mučenje, cijelu noć i drugi dan da priznam gdje mi je novac. Kaže on: ja sam ti našao radiostanicu i bit ćeš ubijen", kaže Marko i ispričao kako je potom više od mjesec dana bio zarobljenik, a Tunde je u međuvremenu otkrila da je trudna. Kažu kako im nije rat uništio život, već čovjek. Reporterka 'Provjerenog' potražila je kontakt optuženog Pere Vincetića Konja, a on se pristao naći s njom i dati joj izjavu.

"Sve što je istina u tome što navodi bračni par Benković je ta da su naveli svoje ime i prezime točno, pretpostavljam", tvrdi Pero Konj i kaže kako je apsolutno dostupan hrvatskim vlastima. Govori kako se nema od čega skrivati.

"Koga na kraju krajeva zanima moja priča ili priča od bilo koga od nas? Bitno je da smo ratni zločinci, da smo optuženi, da se ima o čemu govoriti. Bitno je da se gledanost podiže, sve je to bitno. Sudbina svih nas koji jesmo pod tim optužnicama, to ne zanima nikoga, jer ako zagrebete malo dublje naići ćete na neke tužne priče, na svakodnevnicu, na svakodnevne probleme", govori Pero Vincetić Konj.

Traženik s Interpolove tjeralice u razgovoru s Emom Branicom otkrio je i kako su mu Benkovići ponudili odustanak od tužbe u zamjenu za novac, a cijelu priču pogledajte večeras u 'Provjerenom' od 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju