Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kathleen Folbigg

Majka provela 20 godina u zatvoru zbog ubojstva četvero djece: Napokon su otkrili od čega su umrla

Kathleen Folbigg
Kathleen Folbigg Foto: AFP PHOTO / COURTESY OF KATHLEEN FOLBIGG
Kathleen Folbigg provela je 20 godina u zatvoru nakon što je 2003. godine osuđena za ubojstvo četvero novorođenčadi. U lipnju je puštena na slobodu, a sada je oslobođena svih optužbi.

Nakon što je 20 godina provela u zatvoru pod optužbama da je kriva za smrt četvero djece, Australka Kathleen Folbigg oslobođena je optužbi. 

Prvo je pomilovana i puštena na slobodu u lipnju, a u četvrtak je presuda službeno poništena. Njezini su odvjetnici zatražili zakonsku reformu i znatnu odštetu.

Njezin se slučaj vodi kao jedan od najistaknutijih neostvarenja pravde u Australiji, piše CNN

"Vrijeme koje je bilo potrebno da se vide današnji rezultati mnoge je ljude puno koštalo. Nadala sam se i molila da ću jednog dana moći stajati ovdje oslobođena", rekla je Folbigg.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasno vrijeme DHMZ upalio niz upozorenja za četvrtak i petak: Crveni meteoalarm u četiri regije, stiže promjena vremena

Osuđena je 2003. godine za tri ubojstva i jedno ubojstvo iz nehaja. Iako nije bilo fizičkih dokaza da je ona ubila djecu, porota je bila uvjerena da su izrazito male šanse da je četvero djece umrlo prirodnom smrću u razdoblju od 10 godina. Njezin dnevnik također je korišten kao dokaz i svojevrsno priznanje krivnje, iako to nije bio slučaj. 

Prošle je godine započela istraga nakon što su znanstvenici otkrili nepoznati mutirani gen koji je mogao biti uzrok smrti kod dviju kćeri. Tada se počelo sumnjati u ispravnost presude stare gotovo 20 godina.

Najstarija beba imala je 18 mjeseci

Prva beba Caleb umrla je 1989., zatim Patrick 1991., Sarah 1993. i Laura 1999. Laura je najduže živjela, 18 mjeseci, a istraga smrti započela je nakon što je patolog upisao da je uzrok smrti neutvrđen.

Prve tri smrti pripisivale su se sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) koji se odnosi kada bebe od jedne godine umru bez vidljivih razloga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje suđenje Vozač Čazmatransa (60) napastovao učenicu (15) u autobusu! Prestravljena djevojčica je vikala: "Nemojte, ne dirajte me..."

Glavni sudac Andrew Bell rekao je u četvrtak da su se suci žalbenog suda složili s novim nalazima prema kojima nije odgovorna za smrt djece, a njezin se dnevnik novim promatranjima pokazao kao nepouzdano priznanje krivnje.

Njezina bi odšteta trebala biti "značajnija od bilo koje isplate", rekla je Folbigg. Australska vlast poziva se da osnuje neovisno tijelo za reviziju kako bi se spriječili ovakvi slučajevi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene