Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važan kriterij EU-a

Zbog listi čekanja ostajemo bez europskog novca? Ministar uvjerava da slijedi reforma

Ministar zdravstva Vili Beroš naredao je u petak događanja, a na svakom su ga dočekala pitanja o problemima u zdravstvu. Jedno od njih je hoćemo li uspjeti ostvariti skraćene liste čekanja do kraja godine kako bismo dobili novac u sklopu Nacionalnog plana za oporavak. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Čekanje na pregled ne duže od 270 dana cilj je koji se do kraja godine mora ispuniti ako želimo europski novac kroz Nacionalni plan za oporavak. Prije samo dva mjeseca liste čekanja za 300 pretraga bile su više od 270 dana, a u nekim ustanovama i ima problem koji su daleko od toga da su riješeni.

"Moramo nastaviti sa sustavnim mjerama, počevši od informatičkih, organizatorskih i kadrovskih mjera. Ako to ne napravimo sustavno, liste čekanja će ponovno doći na ovu razinu na kojoj su bile nedavno", rekao je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Pročitajte i ovo Dječak Roman Oleksiv - 5 Nije se predao Priča dječaka s maskom ganula je svijet: "Nitko mu nije davao ikakve šanse da će preživjeti"

Kako bi došao do cilja, ministar zdravstva Vili Beroš je slao i dopis ravnateljima da mogu opozvati odobrenja za privatni rad liječnika.

Kriterij smanjenja listi čekanja, koji je uvjet da bi se dobio novac u sklopu Nacionalnog plana za oporavak, bit će ispunjen, uvjerava premijerov posebni savjetnik Zvonimir Savić.

"Hrvatska će dobiti odluku gdje se potvrđuje da je hrvatski zahtjev za dodatnim sredstvima odobren i Hrvatska će imati 10 milijardi eura za investiranje do sredine 2026. godine", rekao je Savić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Sunko, hrvatski veleposlanik u Grčkoj Za Dnevnik Nove TV Hrvatski veleposlanik u Grčkoj o puštanju BBB-ovaca: "Trenutne procjene ne govore o nekakvoj velikoj ugrozi''

Od toga će 308 milijuna eura ići u zdravstvo pa će se otvarati i natječaji za opremanje bolnica. Ministar kaže da će taj novac biti pogon i gorivo za ono što slušamo godinama – reformu. Živi bili pa vidjeli.

Više o ovoj temi možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene