Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeno 200 osoba

Prosvjedovala mađarska garda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 200 osoba privedeno je u nedopuštenom prosvjedu krajnje desnice sinoć u Budimpešti, objavila je nacionalna policija koja je izbrojala 17 lakše ozlijeđenih.

Nekoliko stotina nacionalista, među kojima 200 članova Mađarske garde, prosvjedovalo je jučer protiv raspada te organizacije o kojem je u četvrtak odlučio Prizivni sud u Budimpešti. Policija je raspršila prosvjed suzavcem nakon što su na policajce bačene pivske boce.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Mađarska garda bila je paravojno krilo stranke krajnje desnice Jobbik koja je dobila 15 posto glasova na europskim izborima početkom lipnja. Među privedenim su osobama predsjednik Jobbika Gabor Vona. Pušten je na slobodu u nedjelju ujutro. Jobbik se zalaže za obnovu ‘Velike Mađarske’, koja se raspala nakon Prvog svjetskog rata i rušenja austrougarskog habsburškog carstva. Pokrenuta u kolovozu 2007. i s tisuću članova, Mađarska garda odbijala je priznati romskoj manjini ista prava kakva imaju svi ostali mađarski građani. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene