Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni građani

Prosvjedi diljem Španjolske: Palež i razbijanje na ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
58 privedenih i 9 ozlijeđenih dosadašnja je bilanca jednodnevnog općeg štrajka. U Barceloni su prosvjednici pokušali upasti i u zgradu burze.

Javni autobusni i željeznički prijevoz sveden je na minimum. Prometni kaos u glavnom gradu Madridu dodatno su pojačali biciklisti koji su u znak solidarnosti sa štrajkašima izašli na ulice. A za večeras su najavljeni prosvjedni marševi diljem zemlje. 'Potaknule su me zloporabe nove vlade kada je riječ o rezovima potrošnje. Brisanju i uskraćivanju postignuća koja smo ostvarili godinama rada i odricanja', kaže prosvjednik Lorenzo.

Pročitajte i ovo Pedro Sánchez Donio odluku Premijer objavio hoće li podnijeti ostavku nakon teških optužbi na račun supruge: "Stanimo na kraj ovom blatu" Slika nije dostupna Prosvjed za bolje uvjete Deseci tisuća zdravstvenih radnika u Španjolskoj izišlo na ulice: „Državna administracija nas potcjenjuje i ponižava“

'Ne sviđa mi se ništa oko radne reforme. Ne vidim da pomaže radnicima. Sasvim suprotno, negativna je. Nismo mi odgovorni za ovo stanje. Od nas se traže, kao uvijek, veliki napori, a oni koji bi ih trebali činiti to ne rade', kaže prosvjednica Isabel.

Štrajk je prvi veliki izazov za vladu premijera Mariana Rajoya koja se bori s rekordnom nezaposlenošću od gotovo 23 posto. Reformama pokušava povećati fleksibilnost tržišta rada.

Protivnici tvrde da će se smanjenjem otpremnina i olakšanim otpuštanjem radnika samo povećati broj od 5 milijuna i 300 tisuća nezaposlenih. Sindikati se već hvale golemim uspjehom štrajka. Španjolce su izveli na ulice tek šesti put od ponovne uspostave sindikalnih sloboda prije 35 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene