Opći štrajk u trajanju od 24 sata protiv reformi radnog zakonodavstva i politike štednje desne vlade počeo je u četvrtak ujutro u Španjolskoj gdje su se štrajkaši okupljali pred tvrtkama, a javni prijevoz bio je usporen.


S crvenim zastavama i transparentima s riječima 'NE reformi rada' ili 'Opći štrajk', skupine sindikalista zauzele su ulice dok su se ostali smjestili ispred ulaza u tvrtke, madridske tržnice na veliko ili glavnih postaja javnog prijevoza.

Dok su sindikati već objavili 'ogroman uspjeh', ministarstvo unutarnjih poslova ističe da su privedene 33 osobe a pet policajaca je lakše ozlijeđeno u manjim incidentima.

Radi se o šestom općem štrajku od ponovne uspostave sindikalnih sloboda 1977. Organizirale su ga dvije velike sindikalne središnjice Comisiones Obreras (CCOO) i UGT. Prethodni jednodnevni opći štrajk organiziran je 29. rujna 2010. pod socijalističkom vladom.

Sindikati prosvjeduju protiv reforme rada koju je vlada najavila 11. veljače i koja je već stupila na snagu, a namijenjena je borbi s rekordnom nezaposlenošću - 22,85 posto aktivnog stanovništva. (Hina)
 

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković tvrdi: Radi se na dugoročno održivom rješenju za "Đuru Đakovića" Štrajk protiv mirovinske reforme u Francuskoj (Foto: AFP) - 4 Masovni prosvjedi više od 500.000 ljudi u Francuskoj protiv mirovinske reforme: Privedeni deseci prosvjednika