Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz jake mjere sigurnosti, a nakon obavljene kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije (FUP), preksinoć su u Tužiteljstvo BiH sprovedeni Nihad Trnka i Salem Hatibović, koji se sumnjiče za terorizam, a u vezi s kaznenim djelom napada na ustavni poredak, jer su sudjelovanju u paljenju zgrade Predsjedništva BiH, odnosno Arhiva BiH.


Nihad Trnka se sumnjiči da je u jednom trenutku kroz prozor upao u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je benzinom polio, a potom i zapalio dio zgrade gdje se nalazi Arhiv BiH. Trnka je tijekom kriminalističke obrade sve priznao. Inače, on je tijekom nasilnih protesta 7. veljače nosio masku Anonymousa. U jednom trenutku ju je skinuo, što je tijekom istrage pomoglo policiji da ga identificira preko fotografija i videosnimki nereda koje su ranije izuzeli od medija.

Osumnjičeni za spaljivanje Arhiva BiH: Autom dovezli benzin?!

Vezani članci Migranti, ilustracija U BiH podignuta optužnica protiv novinara koji je pozivao na linč migranata: "Te horde treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova" Policija u BiH, ilustracija Strava u BiH: Učenik poginuo na satu tjelesnog, ubila ga prečka gola na koju se pokušao vješati

FUP je uhitio i Salema Hatibovića. On je osumnjičen da je svojim automobilom dovozio benzin i molotovljeve koktele koji su korišteni prilikom paljevine zgrade Predsjedništva BiH. Kako je jučer priopćeno iz FUP-a, osim Trnke i Hatibovića, ispituje se još pet osumnjičenih. Direktor ove uprave Dragan Lukač je potvrdio ranije da će policija nastaviti identificirati i uhićivati osobe odgovorne za sudjelovanje u neredima i napadima na zgrade institucija. - Maska 'Anonymousa' nije ga uspjela zaštiti. Snimljen je prije nego što je stavio masku. Kasnije ga je bilo dovoljno pratiti.

'Nihad Trnka fotografiran je pred zgradom Predsjedništva 7. veljače u popodnevnim satima. Nakon što je stavio masku, Trnka je prišao zgradi. Snimljen je kako ubacuje molotovljev koktel u prostorije Arhiva BiH. Nedugo nakon što je zapalio državni Arhiv, Trnka ulazi u zgradu Predsjedništva. Na osnovi snimki, policija sumnja da je Trnka jedan od glavnih izvršitelja napada na zgradu Predsjedništva BiH. Stoga su, po nalogu Suda BiH, pripadnici FUP-a pretresli njegovu obiteljsku kuću. Maska 'Anonymousa' prilikom pretresa nije pronađena, ali je uhićeni Trnka priznao da je zapalio zgradu Predsjedništva, te da je nakon toga bacio masku i torbu', neslužbeno spominju iz policije. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook