Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova srbijanska premijerka Ana Brnabić i ministri u vladi koju će voditi prisegnuli su u četvrtak navečer u Skupštini Srbije, nakon što je kasno popodne nova srbijanska vlada dobila potporu u parlamentu.


Za novu vladu glasovalo 157 od ukupno 250 zastupnika srbijanskog parlamenta, 55 ih je bilo protiv, a njih 38 nije nazočilo sjednici.

Vezani članci Ana Brnabić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) "O Karadžiću ćemo se očitovati kad to učine svi ostali. U regiji su se malo požurili" Slika nije dostupna Buduća premijerka Srbije nestranačka je političarka hrvatskih korijena Ana Brnabić

Ana Brnabić bit će na čelu 15. vlade od uvođenja višestranačkog političkog sustava. Ujedno je i prva premijerka u Srbiji te prva gej predsjednica vlade u zemljama jugoistočne Europe.

Vlade premijerke Brnabić imat će četiri potpredsjednika koji će istodobno voditi po jedan resor - Ivica Dačić kao prvi potpredsjednik vlade ostaje i šef diplomacije, Nebojša Stefanović bit će ministar unutarnjih poslova, Rasim Ljajić će kao potpredsjednik voditi ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a Zorana Mihajlović ostaje i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture.

Svoje resore zadržali su ministar financija Dušan Vujović, gospodarstva Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović, rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pravde Nela Kuburović, zdravlja dr Zlatibor Lončar, sporta Vanja Udovičić, te Mladen Šarčević na čelu ministarstva obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja.

Premijerku Brnabić na čelu resora državne uprave i lokalne samouprave zamijenit će Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), dok će mjesta zamijeniti Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević - Vulin preuzima ministarstvo obrane, a Đorđević dolazi na čelo ministarstva rada i socijalne skrbi, koje je do sada vodio Vulin.

Vlada dobiva i dva nova ministarstva - za europske integracije, koje će voditi dosadašnja ministrica bez portfelja zadužena za eurointegracije Jadranka Joksimović (SNS), te ministarstvo ekologije, na čijem će čelu biti Goran Trivan iz SPS-a.

Troje ministara bez porfelja su Slavica Ðukić Dejanović, zadužena za populacijsku politiku, Milan Krkobabić koji nastavlja brinuti o regionalnom razvoju i koordiniranju javnih poduzeća, dok kao novi ministar bez portfelja u vladu ulazi Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Ana Brnabić predstavila je u srijedu u Skupštini Srbije svoj program, a kao najvažnije ciljeve istaknula nastavak započetih ekonomskih reformi i privlačenja inozemnih ulaganja, proces digitaliziranja i razvoja IT sektora, te stvaranje efikasnog obrazovnog sustava, a kao strateški cilj ulazak Srbije u Europsku uniju.

Brnabić je najavila da će njezina vlada osim ekonomske, slijediti i vanjsku politiku prethodne vlade koju je donedavno vodio premijer a sada predsjednik države Aleksandar Vučić, na čiju će se potporu oslanjati.

Večerašnjem činu prisege nove vlade u Skupštini Srbije nazočili su srbijanski predsjednik Vučić, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, predstavnici pravosuđa, Vojske Srbije, policije, tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, predstavnici diplomatskog zbora i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života. (Hina)