Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Demokratski zastupnici i liberalne organizacije predali su u četvrtak u Washingtonu peticije s ukupno deset milijuna potpisa kojima traže od Kongresa da pokrene postupak opoziva republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.


Ispred Capitola, sjedišta Kongresa i ploče na kojoj je pisalo "Trump mora otići", dvoje zastupnika, Rashida Tlaib i Al Green, uz predstavnike udruga poput MoveOn i Women's March predali su USB uređaj s prikupljenim potpisima.

Vezani članci Donald Trump na odlasku iz Bijele kuće Donald Trump na optuženičkoj klupi: "Napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se osobno okoristiti nastalim kaosom" Marjorie Taylor Greene Pucnjavu u školi proglasila lažnom uzbunom, a za požare okrivila svemirski laser: Zastupnički dom uklonio republikanku iz nekoliko odbora

"U rukama držimo deset milijuna razloga zbog kojih smo danas ovdje", rekao je Al Green. "U ovom vremenu koje je iznimno mračno za našu zemlju vrijeme je, smatram, da se borimo", rekla je Rashida Tlaib, koja već mjesecima traži Trumpovu ostavku.

Tlaib, koja je u donjem domu od siječnja, već je u ožujku podnijela rezoluciju u kojoj odbor za pravosuđe poziva da istraži ima li razloga za predsjednikov opoziv.

Tjednima vlada napetost

Vrh Demokratske stranke, za razliku od njezina liberalnog krila, ipak smiruje strasti te ističe da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju, koja ima 325 milijuna stanovnika, a bliže se izbori 2020. godine.

Premda demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, Senat, koji je zadužen za "suđenje", u postupku opoziva kontroliraju republikanci, koji bi sigurno glasali protiv Trumpova opoziva.

Već tjednima vlada napetost između demokrata i Bijele kuće, koja ne želi surađivati u parlamentarnim istragama jer smatra da su njihovi zahtjevi neopravdani i motivirani političkim interesima. (Hina)