Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Obitelj 41-godišnjeg Edisa Isakovića prije dvije godine se iz Županje preselila u okolicu njemačkog grada Freudenstadta. Nitko ih nije pripremio na ono što ih očekuje.


Iz Županje su se u potrazi za boljim životom preselili u okolicu njemačkog grada Freudenstadta, 65 km jugozapadno od Stuttgarta. Sada je 41-godišnji Edis Isaković dobio otkaz u pilani u kojoj je radio.

Prije toga otkaz je u istoj tvrtki dobila i njegova nevjenčana 39-godišnja supruga Defija nakon što je njezin šef doznao da je trudna. S obzirom na to da su živjeli u stanu u vlasništvu šefa tvrtke u kojoj su radili, on ih je odjavio s te adrese i do kraja prosinca moraju se iseliti.

Isaković je roditelj petero djece, a za manje od tri tjedna rodit će mu se šesto dijete, koje će dobiti s Defijom. Preživljavaju s 1600 eura dječjeg doplatka i život im nije ni blizu onome što su očekivali kad su odlazili iz Hrvatske.

"Morao sam od oca posuditi 10.000 eura kako bih preživio. Otac mi je dao svu svoju ušteđevinu. Baka mi je dala još 5000 eura, od čega smo kupili automobil jer živimo na selu, pa nam je potreban. No i njega sam prije mjesec dana prodao jer nisam više imao novca. Sram me je situacije u kojoj sam se našao", kazao je Edis Isaković za Fenix-magazin.de.

Ranije radio u Engleskoj

Ranije je radio u Engleskoj. Po povratku u Hrvatsku zaposlio se u Županji u tvrtki koja se brine o očuvanju šuma.

Misleći kako će njegovo petero djece, dvojica sinova u dobi od 13 i 16 godina i tri kćeri u dobi od 10, 18 i 20 godina, imati bolji život u Njemačkoj, pronašao je posao u njemačkoj pilani i doselio se u okolicu Freudenstadta.

"Oglas za posao sam vidio na Facebooku. Dobro govorim engleski jezik, javio sam se na oglas i dobio posao. Počeo sam raditi u tamošnjoj pilani. Kasnije je u pilanu došla raditi i moja nevjenčana supruga. Dvojica mojih sinova iz prvog braka te moja 18-godišnja kćer, svi oni su ovdje počeli ići u školu. Šef tvrtke nam je dao stan u najam, koji smo plaćali 550 eura", objasnio je i dodao da su u Hrvatskoj ostali njegova 20-godišnja kćer, koja se osamostalila, i najmlađa kći.

Kaže da je s nevjenčanom suprugom radio od jutra do mraka težak fizički posao.

"Kad je nakon godinu dana žena ostala trudna, javili smo to šefu, a on joj je odmah dao otkaz. Oboje smo bili u stalnom radnom odnosu. Koliko smo bili vrijedni i dobri u svom poslu, dokaz je i zahvalnica koju smo dobili prije nego što je ona ostala u drugom stanju", dodao je Isaković.

Maltretirali ga na poslu

Tada je počela njihova borba za opstankom u Njemačkoj. Isaković navodi da su angažirali odvjetnika, koji je preuzeo slučaj njegove supruge.

"Nakon sudske tužbe mene su na radnom mjestu počeli maltretirati i ponižavati na sve načine. Otežavali su mi posao valjda kako bih sam dao otkaz. Takvu sam torturu izdržao mjesec dana, a onda sam imao manju operaciju noge. Liječnici su mi operirali dobroćudni tumor pa sam morao na bolovanje. Svakih pet dana sam dobivao pismo od šefa u kojem mi piše neka se vratim na posao ili ću dobiti otkaz", navodi Isaković i dodaje da je šefu dostavio liječničku dokumentaciju o bolovanju.

Sud je u međuvremenu donio odluku da tvrtka mora vratiti ženu na posao budući da je odvjetnik ishodovao sve potrebno za nastavak radnog odnosa. No, to nije spriječilo šefa da im oboje uruči otkaz i otkaže i ugovor o stanu u kojem je obitelj živjela.

"Djeca mi idu u školu i ne znam što ću. Šef nas je najprije odjavio s adrese na kojoj stanujemo, a mi smo tad uredno plaćali stan i 20 dana uopće nismo znali da smo odjavljeni. Otkaz mi je uručio tek 31. srpnja. Nakon što nas je odjavio s te adrese, automatski nam je prestao stizati dječji doplatak. Mjesecima nisam imao nijednog eura jer primanja nismo imali", priča Isaković.

Odvjetnici ne žele preuzeti slučaj

Oboje imaju hrvatsko državljanstvo. Nakon otkaza uspjeli su se izboriti za ostanak u Njemačkoj i za pravo na dječji doplatak.

Olaf Scholz i Emmanuel Macron "Nesuglasice su ozbiljne": Odgođena zajednička sjednica francuske i njemačke vlade

"Nitko nam nije želio pomoći jer su šef i njegova dva sina 'bog i batina' u tom mjestu. Sada niti jedan odvjetnik iz tog mjesta ne želi uzeti moj slučaj jer se ne usuđuju ništa raditi protiv njih", navodi Isaković i dodaje da ima dokaze za sve svoje navode. Uspjeli su riješiti problem s adresom, pa im je počeo ponovno stizati dječji doplatak.

Isaković navodi da stan nisu platili od lipnja jer nemaju od čega. Poslodavca je molio ugovor o najmu stana kako bi mogao dobiti pomoć od centra za zapošljavanje. Dobio ga je tek u rujnu i centar je platio stan, no drugu pomoć na koju imaju pravo zbog malih primanja još nisu dobili.

Ilustracija Strašan napad u Njemačkoj: Ubijene najmanje dvije osobe, policija zapucala na napadača pa blokirala područje

Pokušali su pronaći i unajmiti novi stan, no nitko ih ne želi uzeti u podstanarstvo jer nemaju primanja.

"Supruga je sad na porodiljom dopustu. Uskoro ćemo dobiti novorođenče, a moramo se seliti iz stana. Ne znam više što učiniti. Kao da se sve urotilo protiv nas. Na svašta sam pomišljao, ali ne želim uništiti život svojoj djeci. Ne vidim izlaz iz ove situacije", kazao je Isaković.

Fenix-magazin je upit o ovoj obitelji poslao pilani u Freundenstatu, no odgovor im nije stigao.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju