Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

25. srpnja 1978. godine u općoj bolnici u britanskom Oldhamu rođena je Louise Joy Brown, prvo dijete začeto umjetnom oplodnjom.


Roditelji Louise Joy Brown, Lesley i John Brown, pokušavali su začeti 9 godina. 10. studenog 1977. godine pristali su podvrgnuti se postupku koji će kasnije postati poznat kao umjetna oplodnja (in vitro fertilisation, IVF).

Vezani članci Nobelova nagrada za ekonomiju (Foto: AFP) Troje ekonomista podijelilo Nobela za "eksperimentalni pristup u borbi protiv globalnog siromaštva" Olga Tokarczuk i Peter Handke (Foto: AFP) Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu

IVF su razvili liječnici Patrick Steptoe i Robert Edwards. Edwards je za taj rad 2010. godine nagrađen Nobelovom nagradom za medicinu. Louise je četiri godine kasnije dobila mlađu sestru Natalie, koja je također začeta umjetnom oplodnjom i tada je bila četrdeseta takva beba u svijetu.

1999. godine Natalie je rodila prirodno začetu kći Casey i postala prvi takav slučaj u svijetu. Louise je također začela prirodnim putem. 2006. godine rodila je sina Camerona.

Rođendan Louise Joy Brown obilježava se i kao Svjetski dan embriologa.