Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvuči nevjerojatno

Prije 100 godina dogodilo se ČUDO! Vojnici su prestali pucati jedni na druge i razmijenili su darove - A onda su se nastavili ubijati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni su primjeri pomirbe ljutih neprijatelja i rješavanja teških problema, rekla je britanska kraljica Elizabeta u svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci.

Kao izvrstan primjer pomirbe, 88-godišnja kraljica navela je božićno primirje 1914. kad su britanski i njemački vojnici spontano izašli iz rovova.

Pročitajte i ovo Dolazak lijesa kraljice Elizabete u Edinburgh NIZ UVREDA VIDEO Na ispraćaju kraljice neugodna scena za princa: "Andrew, ti si bolesni starac!" Lijes kraljice Elizabete stiže u London U čast kraljice Elizabete II. - 7 Najpoznatiji svjetski influenceri Kraljevska obitelj nije samo moderna bajka već i ozbiljan biznis. "The Firm" britanskoj ekonomiji donose basnoslovan iznos

"Bez ikakvih uputa ili zapovijedi pucnjava je prestala i britanski i njemački vojnici sastali su se na ničijoj zemlji. Fotografirali su se i razmijenili darove. Bilo je to božićno primirje", rekla je u četvrtak kraljica.

"Te hladne Badnje večeri 1914. mnogi njemački vojnici pjevali su Tihu noć, a glazba se čula i na drugoj strani. I danas je ta pjesma voljena i podsjeća nas da se nada može pronaći i na sasvim neočekivanu mjestu".

"Katkad se čini da pomirba nema izgleda protiv rata i nesklada, ali to božićno primirje otprije stotinu godina podsjeća nas da su mir i dobro snažno ukorijenjeni u čovjekovu srcu".

Rekla je kako se nada da će neprijateljstvo stvoreno u kampanji za škotsku nezavisnost s vremenom oslabjeti. Na referendumu je Škotska odlučila ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, a neki Škoti osjetili su "veliko razočaranje" što referendum nije prošao kako su htjeli. Drugi su osjetili "veliko olakšanje", rekla je. Zato će "trebati vremena da se te razlike premoste".

Pozvala je na vjersku toleranciju, a od svojih podanika u Britaniji i u Commonwealthu zatražila da "poštuju i cijene sve ljude ma koje vjere bili".

Prisjetila se svoga lipanjskog povijesnog posjeta Belfastu i spomenula kako je zatvor u kojem su nekada bili politički zatvorenici danas konferencijski centar i "mjesto nade i pronađena smisla".

Po riječima Elizabete II., događaji u zadnjih godinu dana u Irskoj i Škotskoj "podsjetnik su na sve što se je moguće kad ljudi surađuju". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene