Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norvežanin Joachim Roenneberg, koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina.


Roenneberg je vodio skupinu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. veljače 1943. izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

Vezani članci Tvornica u Kalinovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Krenuli su iz garaže, a danas zapošljavaju 400 ljudi: Njihove strojeve za čišćenje snijega kupuju i Skandinavci Hitna pomoć u Norveškoj (Foto: AFP) Napad u Oslu: Ukrali vozilo hitne pa njime gazili ljude, policija upucala napadača, tragaju za ženom

"Roenneberg je vjerojatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora", izjavila je norveška premijerka Erna Solberg.

Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške je u to doba jedina na svijetu proizvodila veće količine teške vode. U utrci s vremenom sa Saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Taj događaj o kojem su snimljeni filmovi "Bitka za tešku vodu" Jeana Drevillea 1947. i "Junaci Telemarka" s Kirkom Douglasom 1965. predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora.

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome što je proživio, i tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene.

"Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stajalište", rekao je 2015.

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom. (Hina)