Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilika za promjenu

Biser Mediterana u opasnosti: ''Zbog klimatskih promjena imamo ratno stanje u vrijeme mira''

Požari u Grčkoj
Požari u Grčkoj Afp
Aktualno Galerija Požari u Grčkoj Požari u Grčkoj Foto: Afp Požari u Grčkoj Požari u Grčkoj Foto: Afp Požari u Grčkoj Požari u Grčkoj Foto: Afp Požari u Grčkoj Požari u Grčkoj Foto: Afp +5 Poplave u Grčkoj, slike iz zraka - 1 Galerija 1/10 >>
Grčki premijer Kiriakos Micotakis ocijenio je u subotu da Grčka, pogođena najozbiljnijim požarima i poplavama u svojoj povijesti tijekom ljeta, trpi rat u mirnodopskim uvjetima zbog klimatskih promjena.

"Mi smo u nekoj vrsti rata u mirnodopskim uvjetima", rekao je šef grčke vlade Kiriakos Micotakis u govoru na Međunarodnom sajmu u Solunu, najavljujući jačanje uloge vojske u borbi protiv posljedica prirodnih katastrofa.

Konzervativni čelnik, koji se suočava s kritikama jer je po mnogim ocjenama vrlo neorganizirano upravljao poplavama u središtu zemlje prošli tjedan, naznačio je da će se posebna rezerva za prirodne katastrofe udvostručiti kako bi dosegla 600 milijuna eura od 2024. godine.

Financirat će se povećanjem boravišne pristojbe u luksuznim hotelima, pojasnio je.

Pročitajte i ovo Nesreća u Italiji Ozlijeđeni brat i roditelji VIDEO/FOTO Dramatične scene u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov i ubio djevojčicu (5)

Nakon razornih požara u srpnju, a potom i krajem kolovoza koji su poharali više od 150.000 hektara, Grčku su prošli tjedan pogodile poplave koje su, prema policijskim izvorima, ostavile 17 mrtvih u središtu zemlje, u Tesaliji, poljoprivrednoj regiji od velike važnosti.

"Troškovi obnove bit će znatni, ali naše je gospodarstvo dovoljno snažno da to podrži", ustrajao je Micotakis.

"Ono što smo izgubili, država i građani, obnovit ćemo zajedno", rekao je, a klimatske promjene nazvao je novim neprijateljem.

Očekuje se da će na konferenciji za novinare u nedjelju iznijeti detalje planiranih mjera za suzbijanje posljedica vremenskih nepogoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prosvjed protiv uprave Osuđenice na smrtnu kaznu zapalile zatvorski odjel: Posebne policijske snage ušle su na odjel, pretukle žene i zapucale

Micotakis se suočava s oštrim kritikama oporbe i dijela stanovništva koje je pogođeno vremenskih katastrofama zbog sporosti pružanja pomoći i nedostatka koordinacije između vojske i službi civilne zaštite.

Ljevičarska oporbena Siriza posebno je kritizirala nedostatak rada na prevenciji poplava u Tesaliji, već pogođenoj vremenskim nepogodama 2020.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene