Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapadniji od Zapada

Zagrebačka klinika iznenadila europske forenzičare: "Ovdje ljudi imaju topliji, ljudski pristup"

Aktualno Galerija Psihijatrijske knjige - 1 Psihijatrijske knjige - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Psihijatrijske knjige - 2 Psihijatrijske knjige - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Klinika za psihijatriju Klinika za psihijatriju Foto: Dnevnik Nove TV +0 Klinika za psihijatriju Galerija 1/4 >>
Na konferenciji europskih forenzičkih psihijatara u Klinici za psihijatriju Vrapče uspoređivana je uspješnost rehabilitacije duševnih bolesnika koji su počinili kaznena djela. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja provjerila je kako stoji Hrvatska.

Način rada na zapadu hrvatske metropole iznenadio je europske forenzičke psihijatre koji su u Zagreb stigli na konferenciju – 70 najtežih pacijenata uspješno liječi četiri liječnika, psiholog, socijalna pedagoginja, socijalna radnica i radni terapeut.

"Moj dojam je da ovdje imaju ljudski pristup forenzičko-psihijatrijskim bolesnicima. On je topliji. Posjetio sam mnogo europskih zemalja i mislim da je ovdje dobar pristup", rekao je Chris Goethals, forenzički psihijatar iz Belgije, reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Golji.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin na BRICS samitu Vruća tema Rusija i Zapad sukobljavaju se na još jednoj lokaciji osim Ukrajine: "Trebali bi brinuti, i zabrinuti su"

"Osjetimo svakodnevno da nemamo dovoljno vremena za rad s pacijentima, da bismo im se htjeli puno, puno više posvetiti, što je njima naravno neophodno. Čovjek, ako je preopterećen poslom, teško mu se nositi s time", istaknula je Nadica Buzina, pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče.

A problemi vode u empatiju.

"Zavod za forenzičku psihijatriju Klinike Vrapče ima manje osoblja nego što bismo mi u Njemačkoj imali, ali ovdje osoblje uspješnije postupa s pacijentima, pa su oni poslušniji, ne pružaju otpor i atmosfera je vrlo dobra u bolnici, što nije čest slučaj u njemačkim bolnicama", napomenuo je Norbert Nedopil, umirovljeni profesor forenzičke psihijatrije münchenskog sveučilišta.

Kako pomiriti zaštitu pacijenata i zaštitu društva?

Svaka zemlja drugačije pomiruje prava i zaštitu pacijenata i zaštitu društva od tih istih pacijenata.

"To znači da će u nekim zemljama čak i osobe koje imaju psihičke smetnje biti u pravosudnom sustavu gdje se bolnica i nalazi. To je nešto slično našoj zatvorskoj bolnici, gdje je bolnica u sklopu zatvora, pa je onda i arhitekturom takva: ima rešetke, ima manje mogućnosti slobode, izlaska, komunikacije, mobitela", rekao je Goran Arbanas, forenzički psihijatar Zavoda za forenzičku psihijatriju.

"Ovo je odjel koji skrbi za duševne bolesnike koji su počinili kazneno djelo i naravno da je u primarnom interesu njihovo liječenje, ali postoji i ovaj drugi cilj, a to je da ne počine novo kazneno djelo i stopa recidivizma je iznimno niska, to je toliko nisko da govorimo o pojedinačnim slučajevima", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Jedno dijete preminulo u vrtiću, a troje završilo u bolnici: "Bili su samo blijedi i nisu reagirali"

S tim se slaže i Goethals. "Mislim da bismo trebali više uložiti u resocijalizaciju. To je velik problem mnogih zemalja", istaknuo je.

U resocijalizaciji je Vrapče, čini se, zapadnije od zapadnih zemalja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene