Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Grčkoj

Katastrofalni požari i dramatična borba: "Vatra. Samo vatra, to je ono što smo mogli vidjeti. Samo vatra"

Aktualno Galerija Požari u Grčkoj - 1 Požari u Grčkoj - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Požari u Grčkoj - 2 Požari u Grčkoj - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Požari u Grčkoj - 3 Požari u Grčkoj - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Požari u Grčkoj - 4 Galerija 1/4 >>
U Grčkoj traje dramatična borba s vatrom. U posljednja 24 sata buknulo je više od 60 požara. Evakuirane su stotine ljudi, a pred silinom plamena hitno su premješteni deseci pacijenata iz bolnice. U pomoć Grčkoj i Hrvatska je poslala kanader.

Četvrti dan vatra guta sve pred sobom. Mještani bespomoćno gledaju.

"Vatra. Samo vatra, to je ono što smo mogli vidjeti. Samo vatra. Vjetar je bio tako jak, nitko nije mogao učiniti ništa. Nitko", rekao je Kostas.

Pročitajte i ovo Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Sve potrgano i prljavo Zagrebačka igrališta sve opasnija, roditelji uputili vapaj: "Da djeci stavimo kacige i neprobojna zaštitna odijela prije odlaska u park?"

Stotine vatrogasaca bore se s vatrenom buktinjom na istoku Grčke. U udaljenom ruralnom području pronađeno je 18 mrtvih tijela. S obzirom da nitko nije prijavio nestanak osoba vlasti sumnjaju da je riječ o osobama koje su ilegalno ušle u zemlju. Ta je granična regija s Turskom poznata ruta migranata.

"Zahvatila je cijelo selo. Naša kuća je tamo gore gdje je požar buknuo, potpuno je izgorjela. Nema ničega. Kao što vidite. Sve se sada spušta prema dolje, prema cijelom selu", poručio je Alexandros.

Šumski požari potaknuti olujnim vjetrovima ranije su u i široj okolici Atene usmrtili jednu osobu. Evakuirano je više naselja na istoku, ali i cijela bolnica s desecima pacijenata, uključujući i novorođenčad. Trajekt je pretvoren u improviziranu bolnicu.

"Ovo nikad nisam doživio. Radim 27 godina. Doista su kao ratni uvjeti. Nosila razbacana posvuda, pacijenti ovdje, pacijenti ondje. Morali smo ih rasporediti po klinikama. Morali smo ih staviti na lijekove. Bilo je doista kao u ratu, kao da je bačena bomba", istaknuo je Nikos, zaposlenik bolnice.

Dok se plamen širio, tijekom noći hitno su se spašavali stariji i nemoćni, mnogi u kolicima ili nosilima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je U stanu zatočio stranu radnicu, mjesecima ju silovao i iskorištavao: Uzeo i novac za radne dozvole

"Uspjeli smo u samo četiri i pol sata prevesti 200 pacijenata iz obje ustanove, spasivši ih od opasnosti od požara. Neki su mogli hodati, a drugi su bili prikovani za krevet", napomenuo je Christodoulos Karathanasis, ravnatelj Svete metropolije Alexandropolis.

Europska unija Grčkoj šalje zrakoplove, više od 50 vatrogasaca i 10 vozila. Na terenu je i jedan hrvatski kanader.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene