Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lagumdžija: 'Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati u BiH nisu dijaspora, oni trebaju glasovati na izborima u svojoj zemlji, izjavio je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija podržavajući ideju predsjednika SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića.

'Hrvati iz BiH nisu nikakva dijaspora, nikakva hrvatska dijaspora u BiH, to je narod koji je tamo oduvijek. BiH je domovina Hrvata iz BiH i oni u načelu trebaju glasati na izborima u BiH jer je to njihova zemlja i ostat će njihova zemlja', kazao je Lagumdžija nakon susreta s Milanovićem na kojem je sudjelovao i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Pročitajte i ovo Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama'' Slika nije dostupna 'Preispitati suglasnost za glasovanje državljana RH u BiH'

Tom izjavom je podržao Milanovića koji je najavio da će se njegova stranka, pobijedi li na izborima u studenom, zauzeti da se Hrvatima u BiH ukine glasovanje na izborima ili referendumu u Hrvatskoj jer oni nisu dijaspora RH. 

Prema izbornim propisima Hrvatske, njezini državljani u BiH, koji su pretežno Hrvati, svrstani su u 11. izbornu jedinicu za dijasporu, a većina njih do sada su glasovali za konkurentski HDZ.

Lagumdžija je istaknuo kako njegovo stajalište dijeli i Komšić.
'Kako će to biti regulirano, to je stvar hrvatskog zakonodavstva. Kome će hrvatsko zakonodavstvo dati pravo da glasa na ovim izborima odlučivat će se u Zagrebu', dodao je.

Na pitanje novinara hoće li pozvati Hrvate iz BiH da ne izađu na hrvatske izbore u studenom Lagumdžija je odgovorio da je 'osnovni interes SDP-a BiH pobjeda SDP-a na izborima u Hrvatskoj'.

Što god SDP Hrvatske procijeni kao konkretnu pomoć činjenja ili nečinjenja od strane SDP-a BiH, mi ćemo to uraditi, istaknuo je na kraju kazavši kako želi i vjeruje u pobjedu SDP-a Hrvatska.

Komšić je kazao kako je danas bilo govora o pitanju ustava BiH i ustavnih reformi.

'Pozicija SDP-a BiH je nedvosmislena, a to je da su sva tri
konstitutivna naroda BiH jednakopravna na čitavom teritoriju BiH i budućnost BiH i stabilizacija regije je neodvojiva od pitanja jednakopravnosti ustavnog uređenja BiH kao normalne, europske države u kojoj su svi njeni građani i sva tri naroda svoj na svome', kazao je Komšić.

BiH je 'jedan kroz jedan' vlasništvo sva tri njena naroda, dodao je. 

Milanović je kazao kako je današnji sastanak s kolegama iz prijateljske i sestrinske stranke SDP-a BiH bio povod za razgovor o pitanjima o kojima inače razgovaraju - o međusobnim odnosima, odnosima Hrvatske i BiH, o ustavnom i pravnom položaju Hrvata u BiH u svjetlu razgovora o ustavno-pravnom statusu BiH.

'Ovo je prvi u seriji razgovora koji mi iz SPD-a u provođenju aktivne politike prema BiH i statusu hrvatskih državljana u BiH mislimo voditi i sa međunarodnom zajednicom i sa svim političkim subjektima i faktorima u BiH', rekao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene