Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trodnevni pregovori o statusu Kosova između čelnika Srbije i kosovskih Albanaca završili su bez sporazuma, rekao je u Badenu kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.


"Žao mi je što moram reći da nije postignut sporazum sa Srbijom", rekao je Sejdiu novinarima nakon zadnjega kruga razgovora između Srba i kosovskih Albanaca koji je počeo u ponedjeljak popodne u austrijskim toplicama Baden, južno od Beča.

Vezani članci Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“ Slika nije dostupna Rasmussen: Nato će jamčiti sigurnost diljem Kosova

"Neovisnost Kosova početak je i kraj procesa za narod Kosova", dodao je. "Ne možemo reći točno kada" će neovisnost biti proglašena, "ali bit će vrlo brzo", rekao je Sejdiu.

"Naša je želja stvoriti demokratsku državu" poštujući "najviše
europske vrijednosti", ustvrdio je Sejdiu dodajući da će u novoj državi "svi državljani biti ravnopravni, a posebna pozornost bit će posvećena manjinama".

Budući kosovski premijer Hashim Thaci dodao je da razgovori između Srba i kosovskih Albanaca "završavaju danas, ali mi ćemo poštivati kalendar do 10. prosinca".

UN je odredio da do toga roka pregovori o statusu Kosova moraju završiti te da pregovaračka trojka u kojoj su ruski, američki i europski pregovarači tada mora podnijeti izvješće.

Tijekom trodnevnih pregovora posrednici iz Europske unije, Rusije i SAD-a nisu uspjeli približiti stajališta dviju strana.

Srpski čelnici zadnja su dva dana ponavljali ponudu za "širokom autonomijom" za Kosovo unutar granica srpskog teritorija. Ideju koju je detaljno iznio predsjednik Boris Tadić izaslanstvo iz Prištine smjesta je odbacilo.

Pregovarači s Kosova žele isključivo nezavisnost, koju su predvidjeli proglasiti neposredno nakon 10. prosinca.

Srbija je ustrajala na tome da se pregovori nastave i nakon isteka toga roka, dok je kosovski predsjednik nakon sastanka jasno rekao da Priština neće pristati na nove razgovore.

'Srbija će ponoštiti svaku odluku o neovisnosti Kosova'

Srbija će "poništiti" svaku odluku kosovskih Albanaca o mogućoj neovisnosti Kosova, najavio je u
srijedu srbijanski predsjednik Boris Tadić po završetku trodnevnih, bezuspješnih pregovora u austrijskim toplicama Badenu.

"Poništit ćemo sve odluke koje će voditi Kosovo u neovisnost", izjavio je Tadić novinarima nakon razgovora s čelnicima kosovskih Albanaca.

"Koristit ćemo se svim zakonskim i diplomatskim mjerama kako bismo poništili takvu odluku", dodao je Tadić.

Srbijanski predsjednik obećao je da će se Beograd suzdržati od svakog nasilja.

Srbija zasad priznaje isključivo legitimnost rezolucije (1244) Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine kojom se Srbiji priznaje teritorijalni integritet i njezin suverenitet nad Kosovom, njezinom pokrajinom, dodao je Tadić.