Julio Borges (Foto: AFP)
Julio Borges (Foto: AFP)

Julio Borges, predsjednik venezuelskog parlamenta iz redova oporbe predsjedniku Nicolasu Maduru doputovao je u u Europu, gdje će razgovarati s četvero predsjednika država i vlada, priopćio je u nedjelju njegov ured.


U priopćenju objavljenom u Caracasu navodi se da će se Borges sastati s francuskim predsjednikom te s predsjednicima španjolske, njemačke i britanske vlade kako bi s njima razgovarao o krizi u Venezueli.

"Borges će se prvo u ponedjeljak sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. U utorak će boraviti u Madridu gdje će se razgovarati s predsjednikom španjolske vlade Marianom Rajoyom", ističe se u priopćenju. U srijedu će ga u Berlinu primiti kancelarka Angela Merkel, a "na kraju će posjetiti London, gdje će imati važan privatni razgovor s premijerkom" Theresom May, piše u priopćenju.

U tekstu se ne navodi kada je Borges otputovao iz Venezuele u Europu i u kojoj je zemlji trenutačno. Julio Borges, koji predsjeda jedinom institucijom u Venezueli koju kontrolira oporba, kani europskim čelnicima s kojima će se sastati iznijeti "zahtjev za humanitarnu pomoć Venezueli i za neodgodivo pronalaženje mirnog rješenja društvene i institucionalne krize" što je zahvatila zemlju, dodaje se u priopćenju.

Venezuela prolazi kroz tešku gospodarsku, političku i institucijsku krizu. Socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, veoma nepopularan kako pokazuju ankete, četiri se mjeseca borio s prosvjedima u kojima se tražila njegova ostavka i u kojima je poginulo najmanje 125 ljudi.

Kriza se dodatno produbila nakon izbora Ustavotvorne skupštine koju kontrolira vlast, a ima gotovo neograničene ovlasti što ih je uzela parlamentu. (Hina)