Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik Sudana nije došao na sudansko-čadski summit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudanski predsjednik Omar Hassan al-Bashir u srijedu navečer nije došao u predsjedničku palaču u Dakaru gdje je s Idrissom Debyjem, kolegom iz Čada, trebao potpisati mirovni sporazum, jer je imao glavobolju, kazali su dužnosnici.

Mini-summit dviju afričkih zemalja odgođen je, javlja France presse iz glavnoga grada Senegala Dakara gdje u četvrtak počinje summit Organizacije islamske konferencije (OIK).

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Al-Bashir je u srijedu stigao u Senegal, ali ne i u predsjedničku palaču gdje su ga satima čekali senegalski predsjednik Abdoulaye Wade, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, europski i američki diplomati, javlja Reuters.

"Nazvao me. Rekao je da je dugo putovao, da je bio dan ranije u Dubaiju i da ima glavobolju", kazao je Wade i dodao da će se mini summit održati u četvrtak nakon otvaranja summita OIK-a.

France presse podsjeća da je u Dubaiju Al-Bashir izrazio dvojbe u svrsishodnost potpisivanja novog mirovnog sporazuma kazavši kako mamaju već pet potpisanih sporazuma s Čadom koji krši primirje.

Dvije vlade međusobno se optužuju za financiranje pobunjenika.

Pobunjenici, koje promatrači smatraju milicijama koje ratuju za račun zavađenih predsjednika, zamjeraju pak vladama što ih ne uključe u mirovne pregovore.

Sudan optužuje Čad da u Darfuru financira Pokret za pravdu i jednakost naroda Zaghawas, kojemu pripada i sam Deby, a protiv njih ratuje zloglasna arapska milicija Janjaweed.

Darfur će biti jedna od tema summita OIK-a. U toj pokrajini na zapadu Sudana 200,000 ljudi je ubijeno od 2003., a milijuni raseljeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene