Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Newgrange u Irskoj

Njima nije najgori dan u godini: Pratite LIVE doček zimskog solsticija na prapovijesnom spomeniku

Newgrange u Irskoj jedan je od najstarijih neolitskih spomenika u Irskoj (Foto: Guliver/Thinkstock)
Newgrange u Irskoj jedan je od najstarijih neolitskih spomenika u Irskoj (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Iako su astrolozi najavili da će najgori dan u 2017. godini biti upravo danas - 21. prosinca, neki se na to ne obaziru. Tako je nacionalna agencija za razvoj turizma u Irskoj danas odlučila uživo prenositi doček zimskog solsticija na jednom od najstarijih arheoloških lokaliteta u Europi.

Danas će, prema tumačenjima astrologa, biti najgori dan u 2017. godini i to iz razloga što nas u svemiru očekuje raspored planeta kakav nismo vidjeli još od 1664. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je Nicholas Rossi? Očajni pokušaji da izbjegne suđenje: Muškarac optužen za silovanja lažirao smrt, njegov novi plan je još biziarniji Slika nije dostupna Google Doodle: Prvi je dan zime, ispred nas je najduža noć u godini

No, ne vide svi to tako crno. Nacionalna agencija za razvoj turizma u Irskoj Fáilte Ireland je odlučila uživo prenositi događaj dočeka zimskog solsticija na jednom od najstarijih arheoloških lokaliteta u Europi - na grobnom humku Newgrange koji se nalazi u skupini spomenika koji potječu još iz neolita. 

Palača Boyne je skupina neolitskih spomenika u okrugu Meath u Irskoj, koji su izgrađeni prije egipatskih piramida, oko 3.500-3.200 godine prije Krista. To je najveći i jedan od najvažnijih megalitskih prapovijesnih arheoloških lokaliteta u Europi. Njegovi neoliski tumuli, menhiri i dolmeni su izgrađeni zahvaljujući poznavanju osnovnih astronomskih i znanstvenih spoznaja.

Newgrange je središnji i najveći grobni humak izgrađen u skladu s poravnanjem ravnodnevice (poput Stonehengea u Engleskoj).

Newgrange u Irskoj jedan je od najstarijih neolitskih spomenika u Irskoj (Foto: Guliver/Thinkstock) Newgrange u Irskoj jedan je od najstarijih neolitskih spomenika u Irskoj (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene