Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAGAĐEN ZRAK

Požar na deponiju Vinča kod Beograda pod kontrolom: Aktivisti upozoravaju na višegodišnji problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je požar na deponiju Vinča kod Beograda stavljen pod kontrolu, građani će dim moći vidjeti još nekoliko dana. Aktivisti upozoravaju na moguće zagađenje i ponavljanje višegodišnjeg problema, a stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uvjeravaju da nema mjesta panici.

Dim s deponija u Vinči i dalje se diže prema Ovči, Borči i Krnjači. Požar je zahvatio površinu od pet hektara. Nadležni tvrde da ne postoji opasnost da će se požar proširiti jer četiri vozila teške mehanizacije zemljom zatrpavaju mjesto požara, a na terenu je i šest vatrgasnih vozila s 18 vatrogasaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIZ KRITIKA VLASTI Satelitske snimke pokazuju razmjere stravičnih požara u Grčkoj: ''Ovo je kao u hororu''

Beogradom se u nedjelju širio neugodan miris paljevine i iz svakog dijela grada vidio se dim, a građani će ga moći vidjeti i sljedećih nekoliko dana, javlja RTS

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uvjeravaju da nema mjesta panici i da se na nekoliko mjernih mjesta mjere PM čestice i da su samo u tijeku jednog sata zabilježene čestice zagađenja koje su bile na razini jednog zimskog dana.

Među prvima su na požar ukazali članovi neformalnog udruženja ''Eko straža'', podsjetivši da je riječ o višegodišnjem problemu koji se ponavlja svako malo. Pojedine nevladine organizacije i pokreti pozvali su nadležne da objasne kako je do požara došlo i da proglase izvanrednu situaciju.

Dok se kvaliteta zraka ne popravi, stručnjaci su građanima savjetovali da ostanu u svojim domovima, zatvore prozore i uključe pročišćivače zraka ako ih imaju, a nadaju se da građani do kraja dana više ne bi trebali osjećati miris paljevine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene