Požar na deponiju Vinča
Požar na deponiju Vinča Foto: Ne davimo Beograd

Iako je požar na deponiju Vinča kod Beograda stavljen pod kontrolu, građani će dim moći vidjeti još nekoliko dana. Aktivisti upozoravaju na moguće zagađenje i ponavljanje višegodišnjeg problema, a stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uvjeravaju da nema mjesta panici.


Dim s deponija u Vinči i dalje se diže prema Ovči, Borči i Krnjači. Požar je zahvatio površinu od pet hektara. Nadležni tvrde da ne postoji opasnost da će se požar proširiti jer četiri vozila teške mehanizacije zemljom zatrpavaju mjesto požara, a na terenu je i šest vatrgasnih vozila s 18 vatrogasaca.

Grčka u požaru Satelitske snimke pokazuju razmjere stravičnih požara u Grčkoj: ''Ovo je kao u hororu''

Beogradom se u nedjelju širio neugodan miris paljevine i iz svakog dijela grada vidio se dim, a građani će ga moći vidjeti i sljedećih nekoliko dana, javlja RTS

Požar na deponiju Vinča Požar na deponiju Vinča Foto: Ne davimo Beograd

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uvjeravaju da nema mjesta panici i da se na nekoliko mjernih mjesta mjere PM čestice i da su samo u tijeku jednog sata zabilježene čestice zagađenja koje su bile na razini jednog zimskog dana.

Među prvima su na požar ukazali članovi neformalnog udruženja ''Eko straža'', podsjetivši da je riječ o višegodišnjem problemu koji se ponavlja svako malo. Pojedine nevladine organizacije i pokreti pozvali su nadležne da objasne kako je do požara došlo i da proglase izvanrednu situaciju.

Dok se kvaliteta zraka ne popravi, stručnjaci su građanima savjetovali da ostanu u svojim domovima, zatvore prozore i uključe pročišćivače zraka ako ih imaju, a nadaju se da građani do kraja dana više ne bi trebali osjećati miris paljevine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju