Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Američki vojni dužnosnik: "Procjenjujemo da su ruske snage u blizini Harkiva predale osvojeni teritorij Ukrajincima i povukle se"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Juan Barreto
SAD procjenjuje da je Rusija u većoj mjeri predala osvojeni teritorij blizu Harkiva i da je veliki broj ruskih vojnika napustio Ukrajinu, prešavši preko granice natrag u Rusiju, rekao je u ponedjeljak viši američki vojni dužnosnik.

"Sve u svemu procjenjujemo da Ukrajinci napreduju dok se bore da oslobode i ponovno zauzmu teritorij na jugu i istoku", rekao je novinarima američki vojni dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Posljedice ruskog napada na Harkiv Agresija usred noći VIDEO Brutalan ruski napad izazvao ogroman požar: "Poginulo je troje djece, među njima i beba od šest mjeseci"

"Na terenu u blizini Harkiva procjenjujemo da su ruske snage u većoj mjeri predale osvojeni teritorij Ukrajincima i da su se povukle na sjever i istok. Mnoge od ovih snaga prešle su se preko granice u Rusiju", rekao je dužnosnik.

Zbog pritiska ukrajinske protuofenzive, rusko ministarstvo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva. Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je "regrupiranje“ snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij priopćio je u ponedjeljak navečer da su ukrajinske snage u rujnu povratile pod svoju kontrolu 6.000 četvornih metara teritorija.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini 201. dan rata Traži se Putinova ostavka: "On nije monarh, već najamni radnik, prima plaću iz naših poreza"

Pročitajte i ovo Ruski tenkovi u Ukrajini Težak tjedan na fronti "A što sad trebamo reći?" Nakon munjevite ukrajinske akcije Putinovi ratoborni komentatori improviziraju u eteru

Ukrajinske snage u posljednja su 24 sata ponovno zauzele više od 20 naselja te se nastavlja njihovo brzo napredovanje na istoku zemlje, priopćili su iz Kijeva rano u ponedjeljak. "Nastavlja se oslobođenje područja pod ruskom okupacijom u regijama Harkiv i Doneck“, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

U izvješću stoji i da su ruske snage napustile Velikji Burluk i Dvoričnu, dva velika naselja na sjeveru regije Harkiv.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene