Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović o Brexitu

'To će biti kampanja kakvu svijet još nije vidio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija je postigla dogovor s Europskom unijom o reformama. Je li ovaj dogovor ono što se zove win - win situacija ili je na neki način Velika Britanija ucijenila ostatak Unije objasnila je za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović.

Ovo je win win situacija, nije nikakva velika pobjeda britanske diplomacije po svakoj liniji, zbog toga što Velika Britanija već ima 80% stvari koje je tražila, izuzete iz Lisabonskog ugovora, temeljnog akta Unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Piše Independent Referendum o članstvu Velike Britanije u EU u lipnju 2016. Slika nije dostupna 'Riješimo to pitanje' Cameron želi referendum: Izlaze li Britanci iz EU?

Europska unija je davno naučila Veliku Britaniju da od nje uzima samo najbolje, a da s njom ne dijeli njezine zajedničke probleme. Ovdje su socijalne reforme, ograničenje socijalnih prava za radnike koji nisu iz Velike Britanije, bile ključ i to je ono što će odrediti radnika Britanca, birača euroskeptika da eventualno promijeni mišljenje te osjećaj privilegiranosti u odnosu na vlastiti porez, u odnosu na one koji tek dolaze i traže posao u Velikoj Britaniji. Te socijalne reforme su ključ koji bi mogao pozitivno riješiti referendum.

Sada se može očekivati žestoka kampanja u koju će se uključiti biznis. Biznis će stati iza premijera Davida Camerona i njegove ideje da Velika Britanija ostane u EU. To će biti kampanja kakvu svijet još nije vidio. Kada biznis počne 'prijetiti' s odlaskom iz Ujedinjenog Kraljevstva, a sa njim i milijuni radnih mjesta, to će mijenjati optiku i ljudi će dobro promisliti kada izađu na referendum i shvatiti da je EU veliko tržište i da je biznis taj koji diktira mnoge stvari, ali diktira i politički utjecaj Ujedinjenog Kraljevstva u EU i mislim da će shvatiti da taj jedan samozadovoljni osjećaj supersile kojoj je dovoljan Comonwealth, osjećaj njihovog nekadašnjeg velikog imperija. nije dovoljan.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene