Obavijesti Pretražite Navigacija
Povijesni referendum

'Vjerujem da će Britanija biti snažnija u reformiranoj Europi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron pozvao je Britance da "ne zakorače u nepoznato" glasanjem za odlazak iz Unije.

Britanski premijer David Cameron u subotu je izvijestio da će se povijesni referendum o ostanku zemlje u Europskoj uniji održati 23. lipnja pozivajući Britance da "ne zakorače u nepoznato" glasanjem za odlazak iz Unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za neovisnost nikad više Škota Kuha u Velikoj Britaniji, škotska premijerka oštro poručila: "Škotska se želi vratiti u Europsku uniju kao samostalna država" Slika nije dostupna 'Riješimo to pitanje' Cameron želi referendum: Izlaze li Britanci iz EU?

"Sve smo bliže jednoj od najvećih odluka u životu - hoćemo li ostati u EU-u ili ćemo prestati biti članovi", rekao je Cameron novinarima nakon sastanka sa svojim ministrima s kojima je razgovarao o dogovoru postignutom u petak kasno navečer s liderima ostalih 27 zemalja EU-a u Bruxellelsu.

Dodao je da je odluka ključno pitanje nacionalnog identiteta. "Ne volim Bruxelles, volim Britaniju", kazao je Cameron.

"Postavlja se pitanje hoćemo li biti sigurniji, snažniji i bolji... radeći zajedno u reformiranoj Europi. A ja vjerujem da će Britanija biti snažnija u reformiranoj Europi. Izlazak iz EU-a predstavljao bi prijetnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti", kazao je britanski premijer, pozvavši sugrađane da ne "zakorače u nepoznato" glasujući o izlasku iz EU-a.

Poseban status

Cameron je kazao i da je dogovorom zajamčio da Velika Britanija u EU-u dobije "poseban status". Unatoč tomu s njim se ne slaže nekoliko ministara koji su za odlazak iz EU-a. Među neistomišljenicima u kabinetu su ministar pravosuđa Michael Gove koji će, po pisanju BBC-ja i ostalih britanskih medija sudjelovati u kampanji za izlazak zemlje iz EU-a.

Nagađa se o još nekoliko ministara koji bi se mogli pridružiti kampanji za izlazak iz EU-a, a najmanje 65 od 330 članova parlamenta Cameronove Konzervativne stranke ranije se jasno izjasnilo za Brexit. Očekuje se da im se pridruži još nekolicina.

Brojni oporbeni političari odbacuju dogovor od petka, kojim se Velikoj Britaniji omogućuje da smanji socijalna davanja za radnike koji u Veliku Britaniju emigriraju iz ostalih zemalja članica Europske unije te izuzeće Velike Britanije iz odredbe zapisane u euoropskim ugovorima o "sve tješnje povezanoj Uniji". Oporba smatra da dogovor ide na ruku Cameronu te da se njime žele ujediniti kozervativni euroskeptici.

"Cameron je donio ovakvu odluku jer je preslab da bi se suprotstavio svojoj političkoj stranci, rekao je glasnogovornik Laburističke stranke Hilary Benn, čija stranka podupire ostanak Velike Britanije u Uniji, a Nigel Farage, lider Stranke neovisnosti UK, koja se protivi ulasku Britanije u EU, kazao je da dogovor nije "vrijedan ni papira na kojemu je otisnut". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene